AD Plastik započinje proizvodnju prozirnih zaštitnih maski

26. ožujka 2020.

Foto: AD Plastik/Youtube

Solinski AD Plastik danas započinje proizvodnju oko 50.000 prozirnih zaštitnih maski - vizira koje je osmislio student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Slaven Damjanović.

"U kontaktu smo s direktorom tvrtke AD Plastik Došenom i njegovim službama, i već od sutra kreće proizvodnja i oni su spremni u roku od osam do deset dana proizvesti 50.000 takvih vizira", rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na konferenciji za novinare koja se održala u srijedu.

Po njegovim riječima, radi se o "našoj pameti i našoj proizvodnji za cijelu Hrvatsku", a takvih je vizira u Hrvatskoj potrebno gotovo 500.000.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je objasnio kako je riječ o prozirnim zaštitnim maskama, vizirima koje je prije nekoliko dana osmislio student FESB-a Slaven Damjanović ponajprije radi zaštite zdravstvenih djelatnika te policije, vojske i svih onih koji dolaze na tzv. prvu crtu obrane protiv koronavirusa.

"Radom na printeru 3D dosad je izbačen određeni broj takvih maski, i to se sad proširilo diljem Hrvatske, a dosad je angažirano oko 250 pisača koji tiskaju te maske", rekao je Ljutić.

 

Hina/P.hr