Agrokor u 2018. ostvario prihode od 38,8 milijardi kuna

14. svibnja 2019.

Foto: Agrokor

Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila konsolidirane revidirane prihode od 38,8 milijardi kuna, što je za 1,8 posto manje nego godinu ranije, operativne dobiti dosegnula 2,39 milijardi kuna. Zanimljivo je  kako se u izvješču navodi da je neto gubitak u 2017. bio nešto veći od 6 milijardi kuna, da bi lani pao na  1,4 milijarde kuna.  Konsolidacija obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj. 

Najveći generator rasta operativne grupe su bili maloprodaja i veleprodaja odnosno Konzum i Mercator. Operativna dobit maloprodaje i veleprodaje iznosila je 1,2 milijarde kuna, što je u odnosu na 2017. godini porast za 681 milijun kuna, ili za 133 posto. 

Prema podacima izvanredne uprave najveći utjecaj na pad prihoda imali su poslovni segment poljoprivreda, zbog manjeg obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i manjim tržišnim cijenama tovljenika i polutvrdog sira, te segment maloprodaje i veleprodaje. 

Segment maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 29 milijardi kuna, što je za 3,9 posto manje nego u 2017. godini. 

Do pada je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori, pojašnjavaju u izvanrednoj upravi, gdje ističu kako je gubitak prihoda od zatvaranje neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen rastom prihoda na razini 'isto za isto' za 5,7 posto. 

U proteklom je razdoblju zatvoreno 80 neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma, a izvanredna uprava poboljšanje rezultata poslovanja tog trgovačkog lanca objašnjava višim profitnim maržama koje su ostvarene optimizacijom proizvodnog asortimana. 

Poslovni segment prehrana je lani ostvario operativnu dobit od 1,2 milijarde kuna, što je rast od 3 posto. Poslovni prihodi tog segmenta su bili manji za 106 milijuna kuna, ili za 1,2 posto i iznosili su 9,1 milijardu kuna. 

Poslovni segment poljoprivreda je u 2018. ostvario prihode od 2,3 milijarde kuna, što je pad od 18,6 posto, a operativna dobit je iznosila 113 milijuna kuna, i pala je za 60 posto. 

Izvanredna uprava Agrokora je, kako navode, u 2018. ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu - postignuta je nagodba vjerovnika, započele su pripreme za njenu implementaciju koja je provedena u prvom tromjesečju ove godine. 

P.hr/I.Grgić

Tags