Allianz osjetno povećao prihode u prvom kvartalu

14. svibnja 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Njemačka osiguravajuća kuća Allianz izvijestila je o osjetno većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući ponajprije dobrim rezultatima u poslovanju sa zdravstvenim i životnim osiguranjem. Neto dobit grupe porasla 1,6 posto na 1,97 milijardi eura, a prihodi su uvećani 9,1 posto na 40,3 milijarde eura.

Najbolji rezultat kompanija je zabilježila u segmentu životnog i zdravenog osiguranja, uz povećanje prihoda za gotovo 13 posto, na 19,3 milijarde eura. Time se u iznosu gotovo izjednačio s rezultatom odjela osiguranja imovine i osiguranja od nezgode, koji je pak zabilježio upola slabiju stopu rasta.

U odjelu upravljanja imovinom prihodi su smanjeni zbog ulaganja koja bi trebala potaknuti rast.

Operativna dobit grupe porasla je u prvom tromjesečju 7,5 posto, na 2,96 milijardi eura, dijelom i zahvaljujući 14-postotnom povećanju u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda.

Vodeća europska osiguravajuća kompanija isplatila je u prvom kvartalu 141 milijun eura osiguranja, 170 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, s manje gubitaka povezanih s prirodnim katastrofama i poboljšanim udjelom troškova, navodi se u priopćenju osiguravateljske kuće.

"Allianz je postigao snažne rezultate u prvom kvartalu i grupa je na dobrom putu da ostvari zacrtane ciljeve za cijelu 2019. godinu", unatoč gospodarskoj i političkoj "nestabilnosti”, konstatirao je izvršni direktor Oliver Baete.

U cijeloj 2019. ciljaju operativnu dobit od 11,5 milijardi eura, plus-minus 500 milijuna eura, ovisno o događanjima, krizama i prirodnim katastrofama.

Njemački osiguravajući div najavio je i okretanje ekološki osviještenom poslovanju. Na prošlotjednoj skupštini dioničara izvršni direktor izjavio je da bi poslovanje Allianza do 2050. trebalo biti "klimatski neutralno", a to znači, kako tumači AFP,  više neće ulagati u dionice i obveznice kompanija čija djelatnost šteti klimi.

Hina/P.hr