Beč najpoželjniji grad za strance, Zagreb na 98. mjestu

16. ožujka 2019.

Pixabay

Zapadnoeuropski gradovi dominiraju na popisu deset najpoželjnijih gradova u kojima žele raditi stranci, pokazuje istraživanje o kvaliteti života u gradovima, koje je provela konzultantska kuća Mercer specijalizirana za kvalitetu života, zdravlje i poslovna rješenja. Ovaj popis već deset godina predvodi glavni grad Austrije Beč, a prati ga švicarski Zürich. Na listi deset najboljih su i njemački München, Düsseldorf i Frankfurt, danski Copenhagen te švicarska Ženeva i Basel.

Na popisu deset najboljih kao jedini neeuropski "uljezi" nalaze se kanadski Vancouver koji dijeli treće mjesto te na šestom novozelandski Auckland. Na 69. mjestu nalazi se Prag, a na 74. mjestu Ljubljana, dok je Zagreb na 98. mjestu po kvaliteti života. U Merceru ističu kako njihovo istraživanje pomaže tvrtkama da odaberu lokacije za svoje nove urede te izračunaju troškove u vezi s tim.

U istraživanju se promatraju mogućnosti za rekreaciju, ekonomsko okruženje, uvjeti stanovanja, prometna povezanost, javne službe, političko i socijalno okruženje, čistoća okoliša, pristup robama široke potrošnje, sociokulturno okruženje, zdravstvene usluge te školstvo i obrazovanje.

Krešimir Sočković