Berlin otkupljuje stanove i zamrzava cijene najma

30. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Berlinska državna agencija za nekretnine Gewobag dogovorila je kupnju 6.000 stanova za 920 milijuna eura kako bi se borila s pritiscima na tržištu nekretnina. Otkup ovih stanova, koje su njemačke vlasti prodale 2004. godine za 405 milijuna eura, najveća je renacionalizacija u povijesti grada i cilj joj je zadržati stabilnima cijene najma u ovom velegradu, kaže gradonačelnik Berlina Michael Müler.

U lipnju je tamošnja vlada najavila kako planira zamrznuti cijene najma nekretnina na rok od pet godina s početkom 2020. godine.

Gewobag će ovim otkupom imati na raspolaganju ukupno oko 68.000 stanova i tako osigurati prostor za život po razumnim cijenama za još 10.000 unajmljivača, prenosi Deutsche Welle. U posljednjih deset godina udvostručene su cijene najma te je za mlade ljude, posebice studente, postalo je preskupo živjeti u ovom gradu. Nedavno je Deutsche Wohnen, tamošnji nekretninski gigant, želio otkupiti 670 stanova na istoku grada što je izazvalo prosvjede u gradu jer bi renta u tim stanovima porasla i mnogi stanari bili bi iz njih izbačeni.

Krešimir Sočković