Besplatna aplikacija za modernu poljoprivredu

9. prosinca 2019.

Foto: Pixabay

Užurbani način života sve nas tjera da se koristimo novim digitalnim tehnologijama, a zbog sve zahtjevnijih uvjeta rada i poslovanja ni poljoprivreda nije iz toga isključena. Tako je zagrebačka tvrtka Intertim razvila mobilnu aplikaciju Agrodox za Android i Apple mobilne uređaje, koja će omogućiti svima koji se bave poljoprivredom da besplatno i jednostavno vode sve aktivnosti na svome poljoprivrednom gospodarstvu, posebice u vezi s obradom tla i uzgojem poljoprivrednih nasada, uz mogućnost postavljanja vremenskih podsjetnika te unosa i financijskog vođenja troškova.

"Uz praćenje poljoprivrednih aktivnosti, aplikacija će nuditi i ostale alate, poput agrometeorološke prognoze, kalkulatora gnojidbi i sjetve te preračunavanja jedinica površine i volumena. Sustavom gamifikacije omogućit će se ispunjavanje zanimljivih kvizova kojima će korisnici moći jednostavno saznati svoju trenutnu poziciju i uskladiti svoju poljoprivrednu praksu sa zakonodavnim okvirom i dobrom proizvođačkom praksom, a čime se želi započeti individualna mogućnost jednostavnog savjetovanja", rekao je direktor Intertima Jan Marinac, koji ističe kako će aplikacija također sadržavati informacije poput vijesti iz agrobiznisa, obavijesti o novim projektima, inovacijama, nacionalnim i europskim projektima te jednostavne i sažete informacije o načinu uzgoja raznih usjeva, voća i povrća, namijenjene poljoprivrednicima početnicima.

Jan Marinac  Jan Marinac 

"Uz besplatnu aplikaciju osmislili smo i cjelokupni program za profesionalne poljoprivredne proizvođače kojima će se omogućiti besplatni pristup profesionalnom sustavu za upravljanje farmom (Farm Management Software - FMS) u suradnji s tvrtkom Agrivi", ističe Marinac.

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina, a njeno korištenje iznimno je jednostavno jer nije potrebna registracija, već se aplikacija može rabiti odmah po instalaciji.

"Ako korisnik želi rabiti dodatne funkcionalnosti, potrebna je registracija, koja je opet iznimno jednostavna i potpuno besplatna", kaže Marinac. 

Najveća korisnost aplikacije Agrodox jest to što poljoprivrednici mogu jednostavno i brzo voditi svoje aktivnosti po poljima te u svakom trenutku unositi aktivnosti, postaviti podsjetnike i kontrolirati troškove.  

"Poljoprivreda je sektor koji je najčešće zapostavljen glede inovacija. Međutim, to je sektor koji se brzo razvija u svijetu i ujedno može veoma lako i brzo uvesti nove inovacije. Mislimo da je vrlo važno da poljoprivreda u Hrvatskoj prati korak s inovacijama na globalnoj razini", smatra Marinac te ističe kako je cijela Europska unija zasigurno dobra platforma koja na brojne načine potiče inovativna rješenja u svim sektorima, pa tako i u poljoprivredi.

aplikacija Agro mobilna aplikacija Agrodox

"Najavljuje se da će se putem Zajedničke poljoprivredne politike EU više financirati nove tehnologije i inovacije te poticati mladi poljoprivrednici da se bave ovim poslom, te vjerujemo da će se u nekoliko godina otvoriti ogroman prostor povezivanja IT sektora i poljoprivrede. To je i razlog što smo mi već krenuli i želimo primjenjivati nova znanja i nove tehnologije", kaže na kraju Marinac.

P.hr/I.Grgić