U Brodosplit stižu Indijci: "Trebaju nam radnici, nemamo predrasuda"

8. kolovoza 2019.

Foto: Brodosplit

Iz Uprave Brodosplita potvrdili su da su zbog povećanog opsega posla zatražili od kooperantskih tvrtki veći broj radnika. Naglašavaju da nemaju nikakvih predrasude o tome odakle oni dolaze već im je važno, ističu, da u brodogradilištu rade vrhunski zavarivači, cjevari i brodomonteri, kako bi ugovorene novogradnje mogli kvalitetno završiti unutar ugovorenih rokova. Splitski škver u ovom trenutku ima 12 brodova u knjizi narudžbi te niz izvanbrodograđevnih projekata.

Važna je stručnost

"Nama trebaju radnici. Nemamo nikakvih predrasuda odakle oni dolaze. Imamo povećan opseg posla i to netko mora odraditi. U ovom smo slučaju angažirali dodatne radnike tako što smo uputili zahtjev kooperantskim tvrtkama koje se bave uvozom radne snage. Nema tu ničeg čudnog jer imamo radnika i iz drugih država. Dosta smo koristili usluge radnika iz Poljske i Ukrajine, a za interijere smo angažirali čak radnike iz Italije. Putem kooperantskih tvrtki u Brodosplitu radi više stotina radnika iz cijelog svijeta", komentirao je za Privredni Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita, potvrđujući u posljednjih mjesec dana poznatu informaciju o tome da će Brodosplit angažirati određeni broj radnika iz Indije.

Jurišić potvrđuje da je tim radnicima osiguran smještaj i topli obrok te da imaju solidna primanja. "Angažirani su po sistemu 'ključ u ruke'. Radi se o radnicima iz deficitarnih zanimanja, poput cjevara, zavarivača, montera... Slobodnih obučenih radnika ovih zanimanja, a koji mogu zadovoljiti naše kriterije, jednostavno nema na hrvatskom tržištu. Nama opseg poslova raste i samim time pojačava se potreba za dodatnim angažmanom radnika takvih zanimanja. Zbog povećanog obujma posla zatražili smo od kooperantskih tvrtki veći broj radnika. Jedna od njih ima angažirane radnike iz Indije. Mi nemamo nikakvih predrasuda, važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri, cjevari, a prema svim informacijama, radnici iz Indije to jesu", kaže Jurišić. 

Jurišić kaže da u Brodosplitu proizvodni radnici mogu zaraditi i do 1.500 eura neto, dok kooperante plaćaju od 12 do 16 eura po satu.

"U Brodosplitu trenutno radi više od 2000 radnika te više stotina radnika iz svih krajeva svijeta zaposlenih u kooperantskim tvrtkama, ovisno o trenutnim potrebama za određenim strukama, kako bi ugovoreni poslovi bili što kvalitetnije odrađeni i u roku. Nekada je u brod bilo ugrađeno više od 50 posto sati rada radnika zaposlenih u kooperantskim tvrtkama, a danas je taj postotak znatno manji i iznosi samo 15-ak posto. Međutim, kako raste proizvodnja, tako rastu i naše potrebe za dodatnim radnicima i zbog različitog intenziteta ugovorenih poslova povremeno trebamo više kvalitetnih proizvodnih radnika, uglavnom zavarivača, cjevara i brodomontera.

BrodosplitFoto:Brodosplit

Pogodnosti za radnike

Jurišić podsjeća da je dugi niz godina prisutan problem nedostatka kvalificirane i kvalitetne proizvodne radne snage u brodogradnji. "Uz mnoge razloge, jedan od krivaca zašto je to tako jest obrazovni sustav koji ne prati potrebe gospodarstva. Svjesni smo situacije na tržištu rada, pa i dalje ulažemo dodatne napore i financijska sredstva da motiviramo i vratimo radnu snagu iz inozemstva, pa svakog radnika koji je radio u inozemstvu prije 30. lipnja 2018., a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje pet godina u Hrvatskoj, darivamo bruto iznosom od 7.500 kuna.  Uz to, trudimo se i zadržati sve radnike, pa uz neto primanja koja u Brodosplitu prosječno za brodomontere iznose 8.150 kuna neto, zavarivače 7.600 kuna neto i brodocjevare 6.750 kuna neto, uveli smo demografske mjere koje nam omogućuju da svakoj našoj zaposlenici, zaposlenoj u bilo kojem od naših poduzeća na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme, dajemo ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće, odnosno porodiljnog dopusta. Time želimo pridonijeti sigurnosti radnog mjesta za buduće majke te otkloniti uzrok odgađanja odluke o roditeljstvu zbog straha od gubitka zaposlenja. Svojim zaposlenicima za svako novorođeno dijete isplaćujemo bruto iznos od 5.000 kuna, a u slučaju da oba roditelja rade kod nas - iznos se udvostručuje. Roditeljima troje i više malodobne djece dajemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete, što tijekom razdoblja odrastanja i podizanja djece iznosi ukupno oko 40.000 kuna po svakom roditelju, ili 80.000 kuna ako su oba roditelja zaposlena kod nas", otkriva Jurišić.  

Kaže da se u slučaju redovnog studiranja djeteta dobna granica za tu mjeru pomiče s 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja. Također, napominje da oboljeloj djeci Brodosplitovih zaposlenika doniraju potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova povezanih s liječenjem. "Nadalje, sponzoriramo kulturno-umjetničke i sportske klubove u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika. Pored svega navedenog, svakom radniku prošle godine isplaćeno je dodatnih 7.500 kuna neto: božićna nagrada radniku, regres i poklon za dijete", zaključuje Josip Jurišić.

Jozo Vrdoljak