Burilović: Nedostatak radne snage pitanje je svih pitanja

17. lipnja 2019.

Foto:HGK

"Gospodarski rast od gotovo četiri posto konačno se bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto na najnižoj su razini u povijesti. Glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova nedostatak je radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Naglasio je da je Vlada poslušala glas gospodarstva u pripremi nove regulative koja bi trebala u potpunosti ukinuti kvote i olakšati zapošljavanje stranaca.

"To je korak u pravom smjeru, ali moramo se ubrzati i što prije poslati nacrt novog zakona o strancima u javnu raspravu. Stanje će se dodatno pogoršati od 1. srpnja iduće godine kada Austrija ukine ograničenja za hrvatske državljane. Ne smijemo si dopustiti da zbog birokracije i tromosti pojedinih institucija usporimo toliko potreban rast BDP-a. To je luksuz koji si ne možemo dopustiti jer i ovako kaskamo za konkurencijom", upozorio je Burilović i najavio sutrašnju konferenciju Može li Hrvatska bez stranih radnika?, u organizaciji HGK, koja će se baviti upravo tom problematikom.

Foto:HGK

Skupština HGK jednoglasno je prihvatila izvješće o poslovanju Komore za 2018. godinu, koje je pokazalo da je planirani prihod prošle godine realiziran u iznosu od 208,1 milijuna kuna, što je za 11,5 milijuna više nego u 2017. (ostvaren je višak prihoda u iznosu od 19.800 kuna). U odnosu na prethodnu godinu, 2018. godine najviše su porasli prihodi od EU projekata, za 14,8 milijuna (33,1 milijuna ukupno) i članarina, za 3,9 milijuna (151,8 milijuna ukupno).

Povećani prihodi od EU projekata bit će u velikoj mjeri preusmjereni na internacionalizaciju poslovanja, ponajprije na otvaranje novih predstavništva HGK u Beču, Münchenu, Milanu i Istanbulu.

HGK je prošle godine organizirala više od 40 odlaznih i dolaznih poslovnih delegacija te 146 promotivnih aktivnosti za svoje članice.

 

P.hr/I.B.