Croatia Airlines izravno do 15 europskih odredišta

17. rujna 2020.

Foto: CroatiaAirlines /A.Grubelic

Zrakoplovi Croatia Airlinesa tijekom listopada izravno će povezivati Hrvatsku s 15 međunarodnih odredišta, a zračna povezanost unutar Hrvatske putnicima će se i dalje omogućavati letovima u domaćem redovitom prometu.

Tako će tijekom listopada zrakoplovi nacionalnog avioprijevoznika izravno  povezivati Hrvatsku s Amsterdamom, Bečom, Berlinom, Bruxellesom, Düsseldorfom, Frankfurtom, Kopenhagenom, Londonom (Heathrow), Lyonom, Münchenom, Parizom, Rimom, Sarajevom, Skopljem i Zürichom. Putnicima iz navedenih prometnih čvorišta pružaju se povoljne mogućnosti priključnih letova diljem svijeta, osobito na letovima partnera Croatia Airlinesa iz udruge Star Alliance. 

U međunarodnom redovitom prometu glavni grad Zagreb bit će izravno povezan s 12 europskih odredišta, iz Splita će se letjeti u 10 europskih metropola. Iz Dubrovnika se leti u dva međunarodna odredišta, a iz Rijeke će se i dalje letjeti u München.

U domaćem redovitom prometu zrakoplovi Croatia Airlinesa povezivat će Zagreb s pet hrvatskih zračnih luka (Split, Dubrovnik, Zadar, Pula  i Bol na otoku Braču), a nastavljaju se i letovi na linijama Osijek - Split i Osijek - Dubrovnik.

Croatia Airlinesu produženje otplate kredita

Vlada je na svojoj današnjoj sjednici izmijenila odluku o suglasnosti Croatia Airlinesu za kredit kod Hrvatske poštanske banke i Privredne banke Zagreb radi financiranja investicijskog održavanja zrakoplovnih motora, odobrivši uz ostalo produženje otplate za godinu dana.

Ugovor o kreditu za održavanje motora u iznosu od 8,5 milijuna eura Croatia Airlines je podigao kod HPB-a i PBZ-a u proljeće 2018. godine. Kao krajnji rok raspoloživosti kredita za korištenje tada je određen 30. lipnja 2018. godine, a kao krajnji rok otplate 31. prosinca 2022. godine. Sada se, uz ostalo, krajnji rok otplate pomiče na 30. lipnja 2023. godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objasnio je da je Croatia Airlines zbog problema u poslovanju povezanih s epidemijom Covida 19 zatražila odgodu plaćanja pojedinih obveza iz osnovnog ugovora te planira sklapanje dodatka jedan osnovnom ugovoru o klupskom kreditu iz 2018. godine.

Izmjene se, kako je rekao, prvenstveno odnose na dospijeće i otplatu kredita, način otplate, obračun kamate i kamatno razdoblje, pri čemu ostali bitni uvjeti kredita ostaju nepromijenjeni.

Hina/P.hr