Dani hrvatskog turizma prvi put u kontinentalnom dijelu zemlje

11. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Ministarstvo turizma objavilo je program ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji će se u više gradova održavati u Slavoniji od 2. do 4. listopada, što je i prvi put da se to tradicionalno okupljanje turističkih djelatnika organizira u kontinentalnom dijelu zemlje.

Dane hrvatskog turizma i ove godine organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, te se očekuje ukupno više od tisuću sudionika, među kojima, uz turističke profesionalce, i drugi dionici u turističkom sustavu Hrvatske te iz brojnih drugih s turizmom povezanih sektora te predstavnici Vlade, županija, gradova i gosti iz inozemstva.

Ministar turizma Gari Cappelli podsjeća da je od početka mandata Vlada usmjerena na gospodarski razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, u kojem veliku ulogu ima sektor turizma.

"Kako bismo dodatno istaknuli turističku važnost najistočnije hrvatske kontinentalne regije, odlučili smo ove godine DHT održati u toj regiji i dati priliku domaćinima da raznovrsne turističke proizvode predstave dionicima turističkog sektora iz cijele Hrvatske. Vjerujem da će u bogat programu svi sudionici DHT-a upoznati najbolje od turističke ponude u svih pet slavonskih županija, a bit će to i prilika za davanje priznanja turističkim djelatnicima koji su se posebno istaknuli radom i pridonijeli globalnom uspjehu hrvatskog turizma", rekao je ministar Cappelli.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da su Slavonija i hrvatska kontinentalna ponuda veliki potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što je i cilj HTZ-ovih brojnih promotivnih aktivnosti.

"Želimo Hrvatsku pozicionirati kao atraktivnu cjelogodišnju turističku destinaciju s bogatom i raznolikom ponudom. S te strane, Slavonija i drugi krajevi kontinentalne Hrvatske dolaze i više do izražaja, a dvoznamenkasti porast turističkog prometa na kontinentu ove godine dokazuje i da je riječ o sve traženijem dijelu Hrvatske s izuzetnim potencijalima daljnjeg rasta i razvoja", naglasio je Staničić.

DHT će se održavati na području svih pet slavonskih županija, koje, po ocjeni predsjednika HGK Luke Burilovića, imaju mnogo toga za ponuditi turistima, kao spoj bogate kulturne baštine, prirodnih ljepota i sve bogatije gastronomije, a koja je i  ključni motiv posjeta Hrvatskoj za više od 30 posto turista.

"Brendiranjem destinacije možemo ojačati lokalnu ekonomiju, pri čemu poljoprivredna proizvodnja mora rasti i pratiti porast potražnje za domaćim proizvodima i pridonijeti poboljšanju demografskih trendova, a temelj takvog uspjeha su ljudi, koje treba i nagraditi za dobar posao", smatra Burilović.

osijek

Bogati program u pet slavonskih županija

Prema programu objavljenom na web-stranicama Ministarstva turizma, DHT će početi 2. listopada obilascima Virovitice, Slavonskog Broda i Vukovara, gdje će u večernjim satima biti i svečanost otvaranja.

Drugi dan, 3. listopada, predviđeno je ponovno upoznavanje s turističkom ponudom Slavonskog Broda, potom Požege i Kutjeva te Parka prirode Papuk i Parka šume Jankovac. Potom slijedi program u Osijeku i Vinkovcima, gdje će biti dodijeljen i prvi krug godišnjih turističkih nagrada.

Trećeg dana DHT-a, 4. listopada, sve će se održavati u Osijeku, uključujući Hrvatski turistički forum HGK-a te tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, a navečer će biti dodijeljene i glavne turističke nagrade za 2019. pojedincima, destinacijama, tvrtkama i drugima.

 

Hina/P.hr