Dani Orisa - mjesto susreta arhitekture, dizajna i umjetnosti

19. listopada 2019.

Silvia Jonjić, Jagoda Divić, Nikolina Jelić, foto: HGK

Hrvatski dizajneri predstavili su se na najvećem arhitektonskom događaju u regiji, simpoziju Dani Orisa, koji se održavaju u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovaj međunarodni arhitektonski simpozij organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Ovogodišnji Dani nastavljaju tradiciju osamnaest prethodnih izdanja simpozija.

"Odlični arhitekti, izvanserijski dizajneri, publika iz 'cijelog' svijeta, dobra atmosfera. Velika svjetska imena arhitekture s Mariom Bottom na čelu, Nenom Kezićem i 3LHD-om iz Hrvatske, Brazila, Ujedinjene Kraljevine, Čilea i, svakako, šećer na kraju: slavni talijanski dizajner Piero Lissoni, kralj produkt-dizajna. S Lissonijem ovi Dani Orisa postaju još relevantniji za dizajnersku struku i sve spomenuto pokazuje koliko su arhitektura i dizajn, pa zatim umjetničke suradnje, važne za kvalitetu naših prostora i time života,“ rekao je direktor Orisa Andrija Rusan.

"Činjenica jest da se na mnogim nagrađivanim projektima arhitektura i dizajn povezuju u smislenu cjelinu te da je to niša koja je značajna za industrijske dizajnere. Dani Orisa svake godine ugošćuju arhitekte iz cijelog svijeta i više od 2.000 posjetitelja. Imamo dobru priliku za predstavljanje hrvatskog dizajna jer je riječ o veoma značajnom događanju. Sigurna sam da će naši članovi imati višestruku korist“, rekla je predsjednica Zajednice za industrijski dizajn HGK Silvia Jonjić povodom prvoga nastupa Zajednice, uz sufinanciranje Hrvatske gospodarske komore, na Danima Orisa.

Dani Orisa HGK

Na izložbenom prostoru nastupaju Lilipop Design, Dizzconcept, Deez Product Design, Polymorph, Kamen Centar, CroStone, A1 Format, Ksenija Jurinec i Zrinka Nedeljković.

„Dani Orisa predstavljaju najveći arhitektonski simpozij u ovom dijelu Europe te nam je kao kući hrvatskoga gospodarstva iznimno zadovoljstvo da će se ove godine ovdje predstaviti i Zajednica za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore na pažljivo osmišljenom zajedničkom izložbenom prostoru“, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju HGK Jagoda Divić, koja je naglasila da je uloga dizajna vrlo važna jer daje dodanu vrijednost proizvodu, ali i da je za jačanje konkurentnosti nužna sinergija struke, dizajnera i proizvođača te kvalitetna promocija.

„Dani Orisa upravo su mjesto gdje se susreću arhitektura, dizajn, umjetnost i struka te predstavljaju kvalitetnu platformu za promociju svih ovih srodnih struka“, rekla je Divić.

 

P.hr/I.Grgić