Deliveroo se povlači s njemačkog tržišta dostave hrane

13. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Britanska kompanija za dostavu hrane Deliveroo tijekom tjedna u potpunosti će se povući iz Njemačke i planira se usredotočiti na druga tržišta s boljom poslovnom perspektivom. 

Kompanija je putem e-maila kupcima priopćila da od 16. kolovoza više neće dostavljati hranu u Njemačkoj. "Deliveroo će se odsada usredotočiti na razvijanje poslovanja na drugim tržištima širom svijeta", dodali su. Glasnogovornik Deliverooa rekao je za AFP da kompanija planira preusmjeriti energiju i novac na druga tržišta u Europi i Aziji. Jednog bi se dana ipak mogli vratiti u Njemačku, poručuju iz kompanije.

Vlasnicima restorana, biciklistima i radnicima u Njemačkoj najavljuju isplatu kompenzacijskih paketa, a kupcima povrat neiskorištenih kredita na računima. 

Deliveroo je tehnološka platforma koja korisnicima omogućuje naručivanje hrane iz restorana putem interneta, a narudžbu dostavljaju kuriri na biciklima. Otkako su počeli s radom u Njemačkoj u travnju 2015. godine, angažirali su honorarno 1.100 kurira te na određeno i neodređeno zaposlili 100 radnika.

Najava njihova odlaska iz Njemačke iznenadila je sve s obzirom na to da su početkom godine najavljivali ambiciozne planove širenja poslovanja, pribavivši od investitora, uključujući i Amazon, oko 575 milijuna dolara. Već su se ranije povukli iz niza manjih njemačkih gradova kako bi se usredotočili na metropole poput Berlina, Hamburga i Frankfurta. Nakon njihova povlačenja dominantna platforma Lieferando, u vlasništvu nizozemske tvrtke Takeaway, ostat će gotovo bez ozbiljne konkurencije na njemačkom tržištu.

Hina, P.hr