Digitalizacija mijenja sektore industrijske proizvodnje

9. prosinca 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Digitalizacija transformira samu DNK industrijske proizvodnje, navodi se u izvješću PwC-a gdje se objašnjava na koji način tvrtke mogu poboljšati svoju učinkovitost, produktivnost i korisničko iskustvo osiguravanjem pravih sposobnosti ključnih za njihov operativni model te njihovim usklađenjem sa snažnim skupovima vještina u analitici i IT-ju.

"Utjecaj digitalizacije na proizvodnju ogroman je, ona će omogućiti stvaranje novih proizvoda, procesa i poslovnih modela te u konačnici oblikovati digitalne tvrtke. Predsjednici uprava moraju zgrabiti priliku i uhvatiti val kako bi izbjegli zaostajanje", izjavio je Anil Khurana, PwC-ov globalni voditelj usluga sektorima industrije, proizvodnje i automobilske industrije.

U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

Pritisak koji dolazi od potrošača, nove regulative i napredak informacijske tehnologije razlozi su koji tjeraju proizvodne organizacije na digitalizaciju kako bi izbjegle zaostajanje za novom vrstom „digitalnih predvodnika“ na tržištu. U ovom izvješću utvrđujemo četiri značajne promjene koje predsjednici uprava moraju implementirati kako bi maksimizirali koristi od digitalizacije:

  1. Pokrenuti organizacijske promjene koje se odnose na nove digitalne sposobnosti i digitalizirane procese – npr. dizajn i inženjering proizvoda i procesa, nabava end-to-end, lanac nabave/distribucije i postprodaja – od vrha - jer su oni posve novi i drukčiji
  2. Zaposliti više inženjera specijaliziranih za softver i internet stvari (IoT) te stručnjaka za podatke, uz usavršavanje šire radne snage u digitalnim vještinama
  3. Učiti od softverskih tvrtki koje imaju sposobnost rapidno razvijati upotrebne situacije i pretvarati ih u softverske proizvode
  4. Proširiti digitalizaciju izvan IT-ja kako bi uključila značajne operativne tehnologije (OT) kao što su rješenja za praćenje pošiljaka i digitalno repliciranje.

"Uzevši u obzir uključena kapitalna ulaganja, prihvaćanje širokoasprostranjene digitalne transformacije unutar neke organizacije zahtijeva detaljnu i pomno razrađenu analizu svakoga poslovnog procesa prije negoli se krene u implementaciju. Ovo izvješće PwC-a nudi održiv plan koji predsjednici uprava proizvodnih i industrijskih tvrtki mogu usvojiti u svojim strategijama transformacije poslovanja kako bi maksimizirali koristi od digitalizacije ovakvog opsega. GMIS predstavlja forum gdje industrijski lideri mogu komunicirati s vladama, tehnološkim stručnjacima i znanstvenicima kako bi savladali izazove i iskoristili prilike koje donosi digitalna tehnologija Četvrte industrijske revolucije", rekao je Badr Al-Olama, predsjednik organizacijskog odbora Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju.

P.hr/I.G.