Profitirat će samo tvrtke koje efikasno provedu transformaciju

7. lipnja 2019.

Digitalna transformacija nezaustavljivo mijenja poslovanje nabolje, ali je iznimno zahtjevan proces koji često rezultira neuspjehom jer tvrtke u njega kreću bez jasne vizije i cilja. Kako pronaći pravi model razvoja i ne postati žrtva digitalnih trendova koji su sami sebi svrha bile su glavne teme konferencije Digitalni izlet 2019 koju su u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirali Privredni. i IBM Hrvatska.

"Hrvatska je po stupnju digitalizacije društva tek 22. od 28 zemalja Europske unije. Samo 15 posto domaćih tvrtki ima razvijenu strategiju digitalne transformacije, a veliki broj takvih projekata, čak 85 posto, na kraju propadne zbog nerazumijevanja ekonomije digitalnog“, upozorio je savjetnik predsjednika HGK i glavni urednik Privrednog. Marko Jurčić, dodavši kako fokus tvrtki mora biti na potrebama, a ne mogućnostima te da digitalizacija više nije stvar izbora nego potrebe.

"Tvrtke koje efikasno provedu transformaciju profitiraju, a ostali stagniraju, odnosno gube korak na tržištu. Povrat ulaganja u digitalizaciju vraća se po stopi od 12 posto, dok je povrat investicija u postojeće poslovne aktivnosti duplo manji oko 6 posto", poručio je Jurčić.

Najveća barijera prema uspjehu je mentalni sklop, zato je bitno da u tvrtki stvorite kulturu  agilnosti i inovacija. Također je važno izabrati pravu tehnologiju za ostvarenje ciljeva koje si zadate. Ne morate koristiti blockchain, umjetnu inteligenciju ili Internet stvari samo zato jer je to trend, gledajte kako će vam ti alati pomoći da ostvarite svoje poslovne planove, pojednostavite procese i povećate profit.

Jurčić je u svom uvodnom izlaganju istaknuo još jedan zanimljiv fenomen, tzv. paradoks inovacije.

"Do njega dolazi jer mnogi digitaliziraju samo svoje već postojeće proizvode i procese, zanemarujući bezbrojne druge mogućnosti koje se pružaju. Među najuspješnijim kompanijama su one koji su inovativne i ne boje se ući i u druge industrije. Upravo tu im je povrat na ulaganja najveći", naglasio je Jurčić.

P.hr/F.M.