Domaća drvna industrija najveći je hrvatski neto izvoznik

9. listopada 2019.

Foto: HGK

Hrvatska drvna industrija ne bavi se izvozom trupaca, ona treba internacionalno brendiranje koje će donijeti više cijene proizvoda, a treba im i jasan novi zakon o preradi drva, kažu domaći drvoprerađivači. Hrvatska ima dobru sirovinu koje ima dovoljno za sve, postavljeni su zdravi temelji, no nedostaje uvažavanje države, rečeno je na panelu Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, koji je održan u sklopu Ambiente na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je rezultate drvoprerađivača rekavši da je industrija radnointenzivna i mnogo izvozi, što se vidi na vanjskotrgovinskom suficitu branše od 374 milijuna eura. "Plaće su ispod nacionalnog prosjeka i na tome trebamo intenzivno raditi, trebamo pojačati upise u zanimanja potrebna drvoprerađivačkoj industriji te raditi na zakonu o preradi drva. Sada je u proceduri tek prijedlog poduzetnika iz branše, ali zasad nisam sigurna je li nam on potreban. Trebamo paziti na prenormiranost i činjenicu da bismo mogli narušiti slobodu tržišta. Jednako tako, ne trebamo se bojati najava nove recesije jer ona neće niti izbliza biti kao ona 2008. godine. Različite su to vrste usporavanja, a to je dobro jer je manje rizično za realni sektor", kaže Marija Vučković.

Iako se i dalje govori o tome kako Hrvatska izvozi trupce, točne brojke o njihovu izvozu iznio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. "Podaci za prošlu godinu pokazuju da je tek 2,18 posto neprerađenog drva završilo izvan granica Hrvatske, i to iz privatnih šuma. Zbog ubrzanih klimatskih promjena i posljedičnih problema nije realno povećanje etata - godišnje sječive drvne sirovine. Bojim se da će prirast biti nešto manji, ali naši partneri iz industrije posve su svjesni toga. Nama je važno da imamo zadovoljna domaćeg kupca jer nam to jamči siguran plasman i naplatu, a s poduzetnicima u branši trebamo osuvremeniti regulativu", kaže Jakupčić.  

Direktor Pan Parketa Daniel Smiljanić kaže kako ne treba srljati s novom regulativom, ali je svakako treba donijeti jer bi bila dobra i za Hrvatske šume, i za poduzetnike, i za Ministarstvo. Niti mi prerađivači, a ni Hrvatske šume, nismo izvozili trupce. Kad bi netko od drvoprerađivača pokušao preprodati sirovinu koju dobije, istog bi trena izgubio svoj dugogodišnji ugovor, pa sumnjam da netko to čini. Mi smo fokusirani na davanje dodatne vrijednosti proizvodima koje izvozimo", kaže Smiljanić.

Predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić ističe kako je domaća industrija najveći neto izvoznik u Hrvatskoj, a pokrivenost uvoza izvozom jest oko 60 posto. "Naš sektor vrlo je potentan u investiranju i izvozu, a to je za održivi rast najpoželjnije. Imamo sve više problema s nedostatkom radne snage, i to je ono s čime se moramo suočiti. Mi želimo razvijati proizvodnju u ruralnim područjima, ulažemo više od 100 milijuna eura u istraživanje i razvoj, a za to nam trebaju kvalitetni ljudi koje ne možemo povući s tržišta. Trenutno se pokrivamo vlastitim obukama, unutar kuće. U Slavoniji je sve manje radnika svih profila i na granici smo toga da tražimo radnike izvana. U Hrvatskoj mora vladati sinergija ako želimo rast produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje radnih mjesta i više plaće. Povedimo se za primjerom njemačke strategije razvoja drvne indsutrije koja je u samo dvadesetak stranica donijela okvir pomoću kojega razvija industriju i ostvarila je 20-postotni rast. To moramo učiniti i mi. Moramo ulagati i u brendiranje hrvatskog drva. Tu stvaramo dodanu vrijednost, a u tome uz nas poduzetnike mora sudjelovati politika cijele zemlje", naglašava Jelčić.

Učinjeni su ogromni iskoraci u industriji, između ostalog i zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, ističe Ivić Pašalić, vlasnik Viribus Mundisa. "Država je svoje napravila, no može nam pomoći i u drugim aspektima, poput cijene energenata. Nije normalno da trošak struje poraste za 40 posto u godinu dana. Poslovanje u takvom okviru prevelik je izazov za svakoga", upozorava Pašalić.

Krešimir Sočković