Domaće tvrtke mogu kapital tražiti i na Londonskoj burzi

16. srpnja 2019.

Kapital za razvoj malih i srednjih poduzeća treba potjecati iz više izvora, a pritom Londonska burza može odigrati važnu ulogu. O tome se govorilo na Capital Markets Day kojeg je organizirala konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte i London Stock Exchange grupa. Tema tržišta kapitala nije samo bitna za kompanije koje traže kapital, već i za nacionalna gospodarstva.

Zbog gospodarskog rasta stvari se u Hrvatskoj mijenjaju nabolje, no financiranje malih i srednjih poduzeća se kod nas uglavnom događa dizanjem kredita u bankama. 

Voditelj Grupe Londonske burza za srednju i južnu Europu Axel Kalinowski na skupu je predstavio mogućnosti financiranja tvrtki na Londonskoj burzi. Ona postoji više od 200 godina, na njoj je izlistano oko 2.100 kompanija iz različitih sektora, različitih veličina i stupnjeva razvoja, a dolaze iz svih dijelova svijeta. Burza kompanijama prije svega služi za širenje, osnaživanje rasta i razvoja, odnosno prikupljanje kapitala za ulaganja u nova poslovanja, a također im omogućuje i vidljivost i kredibilnost. U Hrvatskoj surađuju sa Zagrebačkom bankom, a ozbiljno izlistavanje i značajan kapital iz regije je ostvarila i Nova Ljubljanska banka.

Krešimir Sočković