Dvoje članova odlazi iz NO-a Mercatora

13. svibnja 2019.

Hina/P.hr

Članovi nadzornog odbora Mercatora Irena Weber i Vladimir Bošnjak odstupaju sa svojih mjesta u nadzornom odboru s 5. lipnja ove godine, objavio je slovenski trgovački lanac u obavijesti dioničarima na portalu Ljubljanske burze.

Weber je zamjenica glavnoga izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška, a u upravni odbor Mercatora bila je imenovana u lipnju prošle godine, dok je Bošnjak u nadzornom odboru bio od lipnja 2017.

Predsjednik nadzornog odbora Mercatora jest Fabris Peruško, članovi u ime kapitala Matej Lahovnik i Ivica Mudrinić, dok su predstavnici zaposlenih u nadzornom odboru Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović i Jože Lavrenčič.

S početkom prošlog mjeseca realiziran je dogovor vjerovnika l posrnuloga koncerna Agrokor o prijenosu Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj na Fortenova grupu, u koju bi se trebao uključiti i Mercator.

S time se prethodno moraju složiti Mercatorove banke vjerovnice, nakon čega bi suglasnost trebali dati i slovenski regulatori, agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i organ koji se bavi zaštitom manjinskih dioničara, objavili su slovenski mediji.

Slovenska vlada zainteresirana je da i u okviru sadašnje vlasničke strukture u upravi Mercatora ima svog predstavnika, kako je to bio slučaj od donošenja tzv. Lexa Mercator, koji je parlament prihvatio nakon insolventnosti bivšeg Agrokora.

Slovenska vlada to obrazlaže važnošću Mercatora kao velikog poslodavca i značajnog dobavljača proizvoda domaće agroindustrije, što ga čini važnim za slovensko gospodarstvo u cjelini.