EY: Kineska ulaganja u Europi oštro pala tijekom trgovinskog rata

13. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kineske investicije u Europi u prvoj polovini 2019. godine pale su za 80 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, prema objavljenom polugodišnjem istraživanju konzultantske kompanije Ernst & Young.

Kina je uložila 2,4 milijarde dolara u europske kompanije u prvih šest mjeseci 2019. godine, uključujući 81 akviziciju i kupnju dionica, priopćio je EY dodajući da se većinom radilo o malim ponudama. 

Istraživanje je otkrilo da Kina nije napravila nijednu akviziciju u Njemačkoj te je jedino uložila 505 milijuna dolara u njemačke kompanije. U 2018. godini najveće azijsko gospodarstvo uložilo je 10 milijardi dolara u Njemačkoj.

Konzultantska kompanija smatra da je tekući američko-kineski trgovinski sukob, koji je izazvao usporavanje rasta kineskoga gospodarstva, glavni razlog oštrog pada.

Kineska ulaganja također su naišla na rastući osjećaj nelagode u Europi. Primjerice, njemačka je vlada tijekom ljeta 2018. godine zabranila kineskomu državnom mrežnom operateru SGCC-u da posluje u energetskom sektoru zemlje.

Njemačka je u prosincu također postrožila propise za strane kompanije koje kupuju dionice određenih domaćih kompanija. Prema novim pravilima, vlada može uložiti veto na strane akvizicije 10 ili više posto njemačkih kompanija koje su povezane s nacionalnom sigurnošću.

U 2016. godini Europa je zabilježila rekordni broj kineskih ulaganja putem akvizicija europskih kompanija, u iznosu od 85 milijardi dolara.

Kina je eksplicitno naglasila da cilja preuzeti pozicije Zapada i Japana u tehnološkom sektoru do 2050. godine.

 

Hina/P.hr