Inovativnim proizvodom probijaju se na tržišta Indije, Afrike i UAE

24. lipnja 2020.

Foto: Feromihin

Tvrtka Feromihin, specijalizirana za složene poslove savjetovanja, nabave, montaže i održavanja visokokvalitetnih elemenata za magistralne plinovode ili produktovode, na natječaju Inovacije u S3 područjima dobila je 2,8 milijuna kuna. Novac je namijenjen njihovom projektu Inovacije u S3 područjima Feromihin, čija ukupna vrijednost iznosi 5,9 milijuna kuna, a trajat će 24 mjeseca.

Provedbom projekta u ovoj tvrtki iz Novoselca kod Zagreba očekuju povećanje prihoda od prodaje za više od 75 posto, zapošljavanje dvaju novih zaposlenika do 2024. godine te povećanje konkurentnosti poduzeća na globalnom tržištu ulaganjem u organizaciju poslovanja.

Komercijalizacija proizvoda

Glavni cilj koji u Feromihinu žele postići jest komercijalizacija inovativnih proizvoda PIMSf - sustava za nadzor svih elemenata produktovoda, organizaciju dokumentacije i planiranje popravaka te eLBC-sustav (electronic Line Break Control) za nadzor i automatsku blokadu plinovoda. Proizvod PIMSf u potpunosti je web browser responsive i cloud rješenje, a globalno pristupačan operaterima i tehničkom osoblju te omogućuje konfiguraciju bilo kojeg skupa podataka bez obzira na dobavljača hardvera i izvođača snimanja. Također, sustav omogućuje pregled i status svake linije cjevovoda, pravodobno planiranje popravaka te simulaciju rasta korozije u budućnosti. Proizvod eLBC omogućuje kvalitetnija mjerenja s povećanim brojem mjernih kanala kako bi se osigurala sigurnost plinovoda ili produktovoda u slučaju napuknuća ili pada tlaka.

"Ovim se proizvodima planiramo pozicionirati na globalna tržišta, prije svega u Indiju, Afriku i Ujedinjene Arapske Emirate te na regionalno tržište u susjedne zemlje - Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Oba proizvoda testirana su u stvarnom okruženju pa smo već ostvarili međunarodnu prepoznatljivost na sajmovima plinske i naftne industrije te pohvale za inovativnost ideje i uporabu modernih tehnologija i inženjeringa za njihovu realizaciju", istaknuo je Mario Matanić, direktor Feromihina.

Feromihin, nastup u Berlinu

Foto: Feromihin

Nova organizacijska metoda

Projektom će u Feromihinu, također, uvesti novu organizacijsku metodu koja će povezati evidentiranje, obavještavanje, kontroliranje, analiziranje, odlučivanje, planiranje, usklađivanje, organiziranje i izvođenje procesa. To će rezultirati formiranjem novih odjela u poduzeću: odjela proizvodnje eLBC-a i odjela implementacije PIMSf-a. Projekt se provodi u S3 tematskome prioritetnom području Energija i održivi okoliš, podtematskom području Energetske tehnologije, sustavi i oprema. 

Od osnutka 1992. godine orijentirani su na poslove montaže i održavanja sigurnosno blokadnih stanica plinovoda i produktovoda te strojnu obradu visokokvalitetnih rezervnih dijelova za visokotlačne klipne ili centrifugalne pumpe.

Jozo Vrdoljak