Fintech donosi kreativna rješenja u financijsko poslovanje

7. studenoga 2019.

Ilijana Grgić

Fintech ubrzano mijenja svijet oko nas, a nove tehnologije nude kreativna rješenja koja mogu olakšati i ubrzati financijske transakcije, istaknuto je na konferenciji Zagreb – financijsko središte, u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Fintech donosi digitalnu transformaciju cjelokupnoga financijskog poslovanja na temelju tehnologija povezanih s internetom, a on ne obuhvaća samo fintech startupe i Big Tech kompanije koje ulaze u područje financijskih usluga. Klasične financijske institucije drugi su najveći ulagači u fintech. One traže poslovno održive načine prožimanja starih i novih tehnologija. S druge strane, najveće nebankarske fintech-kompanije ulaze u bankarstvo, sklapaju partnerstva s bankama, preuzimaju ih i apliciraju za bankarske licencije.

Fintech startupi teže globalnoj skalabilnosti po uzoru na Big Tech. EU u tom procesu zaostaje za SAD-om i Kinom jer još nije postignuto jedinstveno tržište financijskih usluga. Međutim, fintech će biti katalizator tržišne arbitraže i unifikacije u Europskoj uniji. Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić istaknuo je kako je fintech brza i dinamična rastuća pojava koju je teško predvidjeti, a o kojoj smo mi sa Svjetskom bankom razgovarali još prošle godine.

Financijske usluge zasnovane na klasičnim informatičkim i internetskim tehnologijama nisu na zalasku zbog pojave fintecha. Prema podacima HUB-a, u Hrvatskoj broj klasičnih transakcija karticama i kreditnih prijenosa vrlo brzo raste. S 1,45 milijuna ugovorenih usluga internetskog bankarstva, što predstavlja 54 posto svih korisnika interneta, Hrvatska je na 21. mjestu u EU i postoji velik prostor za napredak koji je još veći u području e-trgovine. Konsolidacija, okrupnjavanje i internacionalizacija, odnosno globalizacija financija nastavit će se, a održivost toga procesa na hrvatskom tržištu ovisit će o pronalasku uravnotežene regulacije.