Studenti razvijaju prvi hrvatski električni bolid

12. lipnja 2019.

Foto: FSB

GlobalLogic Hrvatska i FSB Racing team intenzivirali su suradnju pri konstrukciji prvoga hrvatskog električnog bolida za internacionalna natjecanja koja se planiraju u drugoj polovici ove godine. S obzirom na to da GlobalLogic Hrvatska ima bogato međunarodno iskustvo u razvoju softvera za svjetski poznate brendove u automobilskoj industriji, softverski inženjeri iz Zagreba pružat će timu studenata savjetodavnu podršku u vezi s dizajnom softvera te otklanjanjem postojećih bugova. Kako tim studenata radi na izradi prvoga hrvatskog električnog bolida dodatno će pomoći iskustvo GlobalLogica koji razvija softverske komponente za buduće platfome električnih vozila.

FSB Racing Team interdisciplinarni je projekt studenata više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se provodi i financira uz podršku Fakulteta strojarstva i brodogradnje te brojnih privatnih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. FSB Racing team u završnoj je fazi konstrukcije bolida te će uskoro krenuti s testnim vožnjama za natjecanja. U prethodnim godinama nastupili su na 10 natjecanja Formule Student sa sedam različitih bolida od čega se posebno izdvaja natjecanje Silverstone u Engleskoj 2014. godine, kada je tim ostvario 10 mjesto u konkurenciji 97 timova na stazi. Razvojem novog bolida žele nastaviti niz odličnih rezultata.

"Posljednji projekt FSB Racing Teama, Vulpes, započeli smo prije dvije godine. Prve godine smo definirali ciljeve te radili na konstruiranju bolida. Tijekom procesa simulacijama smo pratili razvoj kako bismo bili sigurni da su sve komponente bolida odgovarajuće čvrstoće i krutosti, imajući na umu minimiziranja mase. Druge godine bavili smo se izradom bolida, u čemu smo pomoć potražili od naših sponzora. Najviše izazova imali smo kod strojne obrade te integracije elektroničkih sustava kako bi međusobno ispravno funkcionirali i komunicirali", kaže Marko Skutari, voditelj FSB Racing teama.

"Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo podržati ovako važan projekt i prenijeti znanja i iskustva koja smo dobili dugogodišnjim razvojem softvera za automobilsku industriju. Radimo na razvoju tehnoloških rješenja koja će obilježiti budućnost, poput komunikacije vozila sa okolinom, razvoja sustava za autonomnu vožnju te optimizacije algoritama za pogon električnih automobila. Vjerujem da ćemo moći pružiti kvalitetnu podršku i pomoći u stvaranju sjajnoga električnog trkaćeg automobila", rekao je direktor GlobalLogica Vladimir Kosanović.

Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogic Hrvatska, koji vodi tim od gotovo 50 inženjera koji razvijaju softver za automobilsku industriju, naglasio je kako u radu posebno pridaju pažnju pouzdanosti i sigurnosti automobila budućnosti, s posebnim naglaskom na nultu toleranciju na padove sustava, što je izrazito bitno kod trkaćih automobila.

FSB Racing Team će u sljedećim tjednima dovršiti izradu bolida kako bi ga se pripremilo za natjecanja na kojima će sudjelovati studenti tehničkih fakulteta iz cijelog svijeta koji su osmislili, konstruirali i izradili bolid jednosjed prema pravilnicima. S obzirom na dobru ekipiranost hrvatskog tima, odnosno članove tima koji su zaduženi za razne segmente razvoja, očekuju se dobri rezultati pri ocjenjivanju, posebice u statičkim testovima (konstrukcijska rješenja podsustava bolida, troškovnik i tehnologija izrade te prezentacija poslovnog plana) pri čemu je dovoljno vremena ostavljeno za usavršavanje rezultata koji se boduju u dinamičkom dijelu ocjenjivanja (npr. najbrži krug na stazi, ubrzanje, izdržljivost bolida i sl.)

Glavni cilj projekta FSB Racing team, koji se često previđa u cjelokupnoj priči, stvaranje je novih generacija mladih inženjera s praktičnim iskustvima, organizacijskim i menadžerskim znanjem te razumijevanjem funkcioniranja tima, hijerarhije i poslovnog okruženja.

P.hr/K. Sočković