Gotovina je još uvijek najomiljenija u Hrvatskoj

20. studenoga 2019.

Foto: Shift Money

FinTech konferencija Shift Money zatvorena je proglašenjem pobjednika natjecanja Shift Money Startup Challenge. 

Pobjedu je odnio blockchain startup AMPnet koju je predstavio njegov osnivač Mislav Javor. Riječ je o platformi koja energetskim zajednicama omogućuje crowdfunding, odnosno prikupljanje sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije, kupnju i prodaju električne energije te njenu prodaju na veleprodajnom tržištu.

1mjesto_AMPnet_MislavJavor.jpg 1. mjesto: AMPnet, Mislav Javor 

Drugo mjesto osvojio je Pynk – startup koji je predstavio Rupert Barksfield. Riječ je o servisu koji pojedinačnim investitorima daje savjete o ulaganju koristeći kombinirano mišljenje financijskih stručnjaka i članova svoje zajednice te zaključke umjetne inteligencije koja procjenjuje kome vjerovati.

2mjesto_Pynk_Rupert_Barksfield.jpg 2. mjesto: Pynk, Rupert Barksfield

Treće mjesto osvojio je sync koji se predstavlja kao budućnost bankarstva u jednoj aplikaciji, a korisniku olakšava da sve svoje račune vodi u samo jednoj aplikaciji.

3mjesto_sync_AmarKotak.jpg 3 mjesto: sync, AmarKotak

Konferenciju su obilježila i dva panela. Panel o društvu bez gotovine vodio je Nikola Pavešić iz Nikkeija, a u njemu su sudjelovali Luka Tomasković iz Zagrebačke banke, Dejan Donev iz Keksa, Elena Lavezzi iz Revoluta i Daniel Lenardić iz KPMG-a.

Predstavnik HNB-a iz publike prokomentirao je kako se u Hrvatskoj 88 posto transakcija provodi u gotovini, a na tu temu nadovezali su se i sudionici panela. Složili su se kako postoje razlike između većih gradova u kojima je bezgotovinsko plaćanje prihvaćenije i malih mjesta gdje je ono manje popularno, i među ljudima i prodajnim mjestima. Iako je iz podataka jasno da je gotovina i dalje broj jedan, vidljiv je i postupni napredak. Danas je, primjerice, normalno sitne iznose u trgovini platiti bezgotovinski, dok još prije nekoliko godina to nije bio slučaj.

"Teško je educirati starije da ne koriste cash. Sretni smo kada koriste bankomate za podizanje gotovine umjesto da idu u banke", rekao je Tomasković dodajući kako je takvo stanje trenutna realnost. Donev je komentirao kako je za prihvaćanje tehnologija jako važno dobro korisničko iskustvo i na primjeru mobilne aplikacije Keks pokazao kako je jednostavnost sučelja zaslužna da ljudi prihvate opcije poput podjele troškova, koje su i prije postojale, ali ih nije bilo tako lako rabiti. Lavezzi se pohvalila rastom korisnika Revoluta u Hrvatskoj - od svibnja do studenoga broj korisnika porastao je s 20.000 na 70.000. 

Na panelu o povezivanju startupa i klasičnih financijskih institucija dobar dio rasprave odnosio se na sporost banaka kad je riječ o promjenama.

Među zanimljivijim predavanjima na konferenciji bilo je i izlaganje o temi Rimčevih Greyp bikesa na kojem je u prvom planu bilo financiranje tvrtke Equity Token Offeringom, koje je upravo u tijeku. Greyp je prva tvrtka u svijetu koja je za prodaju udjela uz korištenje blockchain-tehnologije izabrala platformu berlinskog startupa Neufund. COO Greyp bikesa Krešimir Hlede okupljenima je pojasnio kako su se za ovakav model financiranja odlučili kao najbolji i najizvediviji za tvrtku u konkurenciji zaduživanja, financiranja putem fondova rizičnoga kapitala i pronalaženja strateškog partnera.

P.hr/I.G.