Harold Jarche: Prilike čekaju umrežene umove

16. lipnja 2019.

Kako biti zadovoljan na poslu, napraviti iskorak u karijeri ili pronaći u potpunosti nov posao? Harold Jarche to zna iz prve ruke.

Rad Harolda Jarchea poznatiji je pod nazivom Personal Knowledge Mastery - skup vještina za što bolje iskorištavanje obilja informacija koje nam nude naši kontakti i osobne mreže. Vještine su osobito korisne za stručnjake koji se bave ljudskim resursima, informatikom, digitalnom transformacijom, organizacijskim učenjem te organizacijskim promjenama. Nisu važni alati koje koristite u povezivanju s drugima nego način kako njima pristupate. Najvažnija je i znatiželja.

I Jarche sam je 2003. godine kada je ostao bez posla u svom malom gradiću na istočnoj obali Kande iz koje dolazi prošao osobnu tranziciju. Odlučio je početi pisati blogove i dijeliti svoje znanje. Kroz to je razvio međunarodnu mrežu ljudi koje zna. Sada kada dođe u bilo koji grad u svijetu zna nekoga ili nekoga tko pozna nekoga. To mu je kako kaže obogatilo život, ali i otvorilo mnoga vrata u svijetu, pa je tako postao i savjetnik primjerice finskog premijera, Carlsberga, Amazona te ING Banke. Iz vlastitog iskustva zna da na promjene uvijek treba biti spreman.

Povezivanje s drugim ljudima na taj način širi horizonte.

"Američki pisac Steven Johnson parafrazirao je rečenicu znanstvenika Louisa Pasteura koji je rekao da prilike čekaju pripremljene umove. Johnson kaže kako prilike čekaju umrežene umove. To je ono u što duboko vjerujem", zaključuje Jarche.  

Krešimir Sočković