HEP u pustio u rad 100. punionicu za električna vozila

8. studenoga 2019.

Frane Barbarić i Milan Bandić, foto: HEP

HEP je u Zagrebu pustio u rad jubilarnu stotu punionicu za električna vozila, čime je nakon otvaranja punionica na hrvatskim autocestama nastavljeno širenje ELEN mreže u gradovima kako bi se omogućile sigurne međugradske vožnje električnim automobilom  u cijeloj zemlji.

"Puštanjem u rad stote punionice za električna vozila Hrvatska elektroprivreda potvrđuje se kao ključni subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, koju provodimo u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i politikama Europske unije. U ovom trenutku u realizaciji i planovima imamo postavljanje više od stotinu punionica širom Hrvatske, a od čega 26 u Zagrebu", rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i dodao kako je HEP tek na pola puta planirane izgradnje infrastrukture za električna vozila, ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

HEP-ova stota punionica sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u sklopu kojeg će HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. Do sada su u Zagrebu postavili deset punionica, dok je šest punionica u postupku realizacije, a za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja.

Planiranom realizacijom, HEP će na području Zagreba imati ukupno 35 javnih punionica. U ovom trenutku njihova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka.

P.hr/I.Grgić