Hrvatska će ipak posredno osjetiti Brexit

22. svibnja 2019.

Brexit i događanja oko njega nije izbor Europske unije, nego posljedica odluke većine građana Ujedinjenog Kraljevstva koji su za njega glasali, rekao je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier na prezentaciji Brexit: Važnost za gospodarstvo i kako se pripremiti, koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kako kaže Barnier, u ovoj smo situaciji svi zajedno iako to nismo željeli. "Naš razlaz predstavlja uzajamno slabljenje obiju strana, nema nikakve dodatne vrijednosti, ali ga moramo organizirati i pripremiti kako bismo imali što manje gospodarskih posljedica. Svijet se stalno mijenja i nitko nas ne čeka, pa su tako sada među zemljama skupine G8 četiri europske države, a u idućih tridesetak godina bi, gledajući individualno, u tom društvu ostala samo Njemačka. To pokazuje da samo zajedno možemo biti konkurentni jer ako se ne budemo držali zajedno, promatrat ćemo što rade Kina, Indija i Indonezija. Oni će odlučivati za nas, a ja kao političar ne želim biti puki promatrač, već aktivno oblikovati našu budućnost i sudbinu", kaže Barnier.

Ključ za Europu jest jedinstveno tržište glede kojeg se ne može biti fleksibilan jer je on posljedica zajedničkog rada koji je trajao 50 godina i na kojem su uvedeni visoki standardi socijalnih prava, zaštite potrošača i tvrtki.

Hrvatska nije u prvom krugu zemalja koje će biti izravno gospodarski zahvaćene posljedicama Brexita, ali je dobro znati da će naši trgovinski partneri imati određene posljedice.

 

Krešimir Sočković