Hrvatska idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških tvrtki u Europi

11. lipnja 2019.

Foto: HGK

Kina postaje najsnažnije emitivno tržište izravnih stranih ulaganja, a njihove tvrtke postaju globalni lideri na raznim područjima i tek sad kreću s greenfield ulaganjima u proizvodnju s kvalitetnim radnim mjestima, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na poslovnom susretu s gospodarskom delegacijom iz Shenzhena, kojim je najavljen Visokotehnološki kineski sajam 2019. u tom gradu. "Hrvatska je idealna lokacija za pozicioniranje predstavništava, razvojnih i proizvodnih pogona kineskih tehnoloških kompanija. Sve što smo na tom području do sada propustili, imamo priliku višestruko nadoknaditi", smatra Radoš. 

Tomislav Radoš

Zamjenik gradonačelnika grada Shenzhena Chen Biao naglasio je da je kineski sajam visoke tehnologije najveća i najutjecajnija znanstveno-tehnološka izložba u Kini. "Shenzhen je posebna ekonomska zona u Kini koja je prva počela provoditi otvaranje. Mi smo najinovativniji grad u Kini jer nam industrije u razvoju čine gotovo 40 posto gospodarstva. Od siječnja do travnja ove godine izvezli smo 42 milijuna dolara u Hrvatsku i spremni smo tu suradnju poboljšati na obostranu korist", kazao je Chen Biao, pozvavši hrvatske poduzetnike da u studenome dođu na 21. visokotehnološki sajam u Shenzhen.

Chen Biao

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić naglasio je da pred Hrvatskom i Kinom stoje veliki izazovi na području digitalne transformacije. "Mi smo možda mali, ali naš potencijal je velik, pogotovo u razvoju novih tehnologija. Sajam u Shenzhenu izvrsna je prilika da naše IT kompanije nađu svoje partnere i tržište, ne samo u Kini već i u trećim zemljama. Spremni smo prihvatiti kvalitetne kineske investicije u industrijske pogone s visokom dodanom vrijednošću koje će pojačati rast hrvatskoga gospodarstva", rekao je Antonić dodavši da se trenutno provodi 130 zajedničkih projekata hrvatskih i kineskih znanstvenika te da se nada da će oni generirati rezultate koje će iskoristiti poduzetnici.

Liu Kai, savjetnik za gospodarstvo u Veleposlanstvu Kine u Hrvatskoj, iznio je najnovije brojke o trgovinskoj suradnji Kine i svijeta, za prvih pet mjeseci 2019. "Europa je zauzela prvo mjesto kao najveći trgovinski partner Kine s udjelom od 15,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni Kine sa svijetom, što je porast od skoro 12 posto. Unatoč trgovinskom ratu s SAD-om, naš izvoz tamo pao je 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uvoz je u minusu 27,5 posto, odnosno naš suficit je 11,9 posto. Ove brojke pokazuju snagu i potencijal Kine", poručio je Kai.

Prošle godine je Visokotehnološki sajam u Shenzhenu posjetilo oko pola milijuna ljudi iz 50-ak zemalja svijeta. U sklopu ovoga poslovnog susreta, a nakon plenarnog dijela, održani su i B2B razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

P.hr/K. Sočković