Hrvatska bilježi najveći rast prometa u maloprodaji

6. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Hrvatska je u rujnu zabilježila najveći rast prometa u trgovini na malo među zemljama Europske unije nakon što je u prethodnom mjesecu bila među zemljama s najvećim padom, pokazali su objavljeni podaci europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji u Hrvatskoj porastao je u rujnu 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 1,1 posto.

Među zemljama EU s izrazitijim rastom Eurostat je izdvojio i Irsku s 2,4-postotnim povećanjem obujma prometa u trgovini na malo. Najviše je pak pao promet u maloprodaji u Portugalu, za 2,4 posto. Slijede Latvija i Slovenija s padom prometa za jedan odnosno 0,7 posto.

Na razini EU sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji porastao je u rujnu 0,2 posto u odnosu na kolovoz kada je prema revidiranim Eurostatovim procjenama porastao 0,3 posto. Pritom je veća prodaja goriva, namještaja i električne robe nadoknadila pad prodaje lijekova i medicinske opreme te kompjutorske opreme i knjiga.

U eurozoni je promet u trgovini na malo u rujnu porastao 0,1 posto nakon revidiranog 0,6-postotnog rasta u kolovozu. Najviše je porasla prodaja farmaceutskih i medicinskih proizvoda, čiji je utjecaj neutralizirao pad prometa u trgovini na malo kompjutorskom opremom, knjigama, te obućom i odjećom.

Snažniji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU u rujnu porastao 3,2 posto, nakon revidiranog 2,8-postotnog rasta u kolovozu. U eurozoni je potrošnja u odnosu na isto razdoblje lani porasla 3,1 posto, nakon revidiranog 2,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Daleko najveći rast prometa i u EU i u eurozoni zabilježen je u kategoriji poštanskih i narudžbi putem interneta, za 12 odnosno 10,9 posto. Najslabiji rast prometa u EU zabilježen je u kategoriji farmaceutskih i medicinskih proizvoda, za jedan posto. U eurozoni je pak najniža stopa rasta prometa zabilježena u kategoriji hrane, pića i duhana, za 1,3 posto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u rujnu na godišnjoj razini bilježila Rumunjska, za sedam posto. Slijede Mađarska s 5,8 posto i Irska s 5,2 posto. U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u rujnu porastao za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 0,4-postotnog povećanja u kolovozu.

Pad prometa od trgovine na malo, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilježile su samo Slovačka i Latvija, za 2,7 odnosno 0,4 posto.

 

Hina/P.hr