HUT: Otvaranje granica je važan poticaj za sezonu

28. svibnja 2020.

Foto: Shutterstock

Dodatna liberalizacija prelaska granice i uvođenje aplikacije za turiste važan su poticaj za sezonu i ključni za dolazak stranih turista, koji za to na tradicionalnim tržištima pokazuju rastuće zanimanje, ocijenio je u četvrtak direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Prema današnjoj odluci Stožera civilne zaštite državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke mogu ući u Hrvatsku pod istim uvjetima koje su imali prije pojave koronavirusa.

Gosti iz tih zemalja imaju značajan udjel u hrvatskom turističkom prometu, ističu iz HUT-a.

"Hotelijeri i turistički djelatnici spremni dočekuju goste s trenutno otvorenih 231 hotelom i 86 kampova, dok se u idućim danima planira otvaranje i dodatnih kapaciteta, što su najavile sve vodeće turističke kompanije", iznosi Ostojić, ističući da su svi standardi sigurnosti boravka primjenjeni u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje.

U HUT-u pozdravljaju i aplikaciju https://entercroatia.mup.hr/, putem koje će inozemni gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i dobiti online sve epidemiološke upute kao i uvođenje posebnih traka na graničnim prijelazima za brži prijelaz.

Na toj se stranici nalazi i online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su uobičajeno traženi u procesu prelaska granice te se, uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policajcu na granici, broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice automatski povezuje sa svim unaprijed upisanim podacima u online obrascu. Na taj način je cjelokupna procedura upisivanja podataka svake pojedinačne osobe u vozilu svedena na vremenski minimum te se povećava prometna protočnost, istaknuli su iz Ministarstva turizma u priopćenju o pokretanju aplikacije.

"Ovim inovativnim rješenjem omogućit će se ubrzani ulazak turista u Hrvatsku, pri kojem osiguravamo i sve sigurnosne protokole i komunikaciju. Hrvatska je prepoznata kao zemlja s izrazito efikasnim sustavom pripremljenosti i povoljnom epidemiološkom slikom, a u turističkom smislu to nam je i prilika da se još jednom dokažemo kao destinacija koja stavlja naglasak na sigurnost i inovativnost", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

I direktor HTZ-a Kristjan Staničić smatra da je to dobro rješenje, kojim se, uz već odličnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i nakon otvaranja granica na brz, učinkovit i siguran način omogućava dolazak turista u Hrvatsku.

"Vjerujemo da će i nova promotivna kampanja 'The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think' na tržištima poput Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Italije i Poljske ostvariti dobre rezultate i da će nas turisti iz tih zemalja uskoro posjećivati u većem broju", ističe Staničić u priopćenju.

 

Hina/P.hr