Inflacija i dalje umjereno niska

21. veljače 2020.

Foto: Pixabay

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2 posto, viši nego u prethodnome mjesecu kad je zabilježeno 1,4 posto, te ujedno i najviši rast potrošačkih cijena od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije, kaže se u komentaru Hrvatske gospodarske komore.

Najviše su porasle cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda  i to za 5,6 posto, čime se njihovo godišnje kretanje znatno promijenilo u odnosu na kretanja iz cijele prošle godine kada su bile u godišnjem padu , osim u prosincu zbog smanjenja stope PDV-a na svježu hranu. Ipak, najsnažniji je inflatorni pritisak na opću razinu potrošačkih cijena u siječnju proizlazio iz cijena energije od 4,4 posto zbog njihova većeg udjela u strukturi potrošačke košarice  od 16,91 posto. Od cijena energije najviše su porasle cijene naftnih derivata odnosno cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva  za 9,8 posto te tekućih goriva  za 13,3 posto i plina 8,8 posto.

"Iako je, dakle, godina započela s nešto višom razinom godišnje inflacije, ona je još uvijek umjereno niska. U kontekstu očekivanoga usporenijega gospodarskog rasta ove godine te usporenog prijenosa rasta plaća i ukupnog raspoloživoga dohotka na inflaciju, očekujemo da će se godišnja inflacija i sljedećih mjeseci kretati otprilike na sadašnjim razinama, pa i nešto nižima",  kažu HGK-a, navodeći dalje kako s jedne strane postoji očekivani inflatorni utjecaj cijena cigareta, alkoholnih pića i zašećerenih bezalkoholnih pića kao izravne posljedice povećanja trošarina, ali s druge i deflatorni utjecaj cijene plina za kućanstva, na temelju pada veleprodajnih cijena plina HEP-a za 8,1 posto od travnja.

Isto tako, u postojećim te očekivanim globalnim uvjetima umjereniji gospodarski rast, posljedice epidemije koronavirusom, iz HGK ističu kako se može očekivati stabiliziranje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu na nižim razinama.

P.hr/I.G