Inovacije, mladi i udruživanje ključni za razvoj poljoprivrede

21. studenoga 2019.

Ministarstvo poljoprivrede

Inovacije, mladi poljoprivrednici i udruživanje proizvođača među mjerama su na kojima treba temeljiti razvoj poljoprivrede, istaknuto je u četvrtak na javnim konzultacijama o izradi nacrta Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da strategija dolazi u pravo vrijeme s obzirom na to da smo pred novim programskim razdobljem EU od 2021. do 2027. godine.

Napravljena je detaljna dijagnostika, a u budućnosti treba održati postojeće mjere koje su pridonosile razvoju ruralnog prostora te ih obogatiti novima, koje dobro utječu na inovacije.

"Moramo razvijati koncept 'pametnih sela', uložiti dodatne napore u udruživanje proizvođača, ali njegujući pritom obiteljska poljoprivredna gospodarstva na kojima počiva razvoj poljoprivrede", istaknula je Vučković te naglasila važnost inovacija, mladih poljoprivrednika, jačanja konkurentnosti i udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

Ocijenila je da je posljednjih godina ostvaren značajan napredak u poljoprivrednom zakonodavstvu te spomenula zakone o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredi, zabrani nepoštene trgovačke prakse te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Ponovila je kako se potpore poljoprivrednicima neće smanjivati te da će ministarstvo u skladu s mogućnostima proračuna reagirati kada to bude potrebno, u slučaju tržišnih poremećaja.

Voditeljica Svjetske banke za Hrvatsku Elizabetta Capannelli istaknula je kako je poljoprivreda temeljni sektor u Hrvatskoj, no može još rasti. Danas je taj sektor malen, ali može biti veći i po produktivnosti i ukupnog doprinosa gospodarstvu, rekla je.

Ističe i kako je potrebno kreirati nove prilike za ljude koji se njime bave.

Hrvatska ima potencijal za razvoj poljoprivrede - dobra klimu, čist zrak, vodu, kvalitetno zemljište, a kao članica EU i mogućnosti financiranja iz EU fondova, rekla je Capanelli. 

No, upozorava da poljoprivredi treba transformacija, primjerice, uključivanjem domaćih proizvođača na međunarodna tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede je 2018. pokrenulo izradu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, ponajprije radi stvaranja podloge za preokretanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi.

S izradom analitičkih dokumenata završena je prva faza projekta. Ministarstvo će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja u konačnici će poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnoga strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021. - 2027., koji će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini Unije.

 

Hina/P.hr