Culis metoda za brzu digitalizaciju tvrtki

14. svibnja 2019.

Foto: Shutterstock

Projekt 100 pametnih tvornica, namijenjen je digitalnoj transformaciji i modernizaciji proizvodnih poduzeća kako bi bili usklađeni sa zahtjevima industrije 4.0. Riječ je o inovativnoj integralnoj metodologiji Culis koji se može primijeniti za sve tvrtke koje žele proći digitalnu transformaciju, koju je posljednjih pet godina razvijao Nedeljko Štefanić iz tvrtke Culmena, a koji omogućuje industriji, uslužnom i javnom sektoru uspješnu i brzu provedbu digitalne transformacije.

"To je novi pristup upravljanju poduzećem, koji kao svoj glavni produkt ima pametnu tvornicu. Smtaramo da je ta metodologija brža od ostalih za 20 do 30 posto. Riječ je o metodologiji koja u središte svega stavlja čovjeka kao najveću vrijednost svakog poduzeća s obzirom na to da stvara i unapređuje procese. Uz ostalo, metodologija Culis pomoći će poduzećima da inoviraju svoje proizvode i učine ih digitalnim u vrlo kratkom roku”,  rekao je Štefanić te dodao kako će na pitanju digitalizacije poduzeća propadati ili uspijevati.

Metodologija je postavljena tako da nije ograničena samo na proizvodna poduzeća već se pokazuje vrlo uspješnom i u korištenju u javnom sektoru, javnoj upravi i sl. Riječ je o povezivanju, upotrebi senzora, prikupljanju podataka i mjerenju, a konceptom pametne tvornice osigurava se proizvodnja malih serija proizvoda visoke kvalitete uz optimalnu produktivnost, dok se u realnom vremenu mogu prepoznati zastoji, potrebe za materijalima, uočiti pogreške, i to sve pomoću IoT tehnologije.

Štefanić je istaknuo kako se primjenom Culisa može osigurati rast poduzećima između 15 i 50 posto u relativno kratkom vremenu, a prvi rezultati vidljivi su već nakon šest mjeseci. Tvornica koja želi implementirati koncept pametne tvornice’ mora urediti procese, prepoznati gubitke koje stvara, dići razinu vještina i znanja ljudi i naučiti ih da komuniciraju. Kada se srede procesi, tek tada se provodi digitalizacija, primijenjena na sve procese, proizvode i usluge.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić najavio je da će uskoro biti objavljena dva dokumenta u vezi s Programom digitalnog gospodarstva RH i Programom razvoja umjetne inteligencije u RH, a sve kako bi Hrvatska bila konkurentnija i produktivnija u sustizanju razvijenijih.

Ilijana Grgić