Nadzore Inspektorata u trgovinama prilagoditi otežanim uvjetima

26. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

S obzirom da je cijeli lanac opskrbe hranom, od proizvođača, distributera, trgovaca, transporta i dostave pod značajnim pritiskom, HUP-Udruga trgovine zahtijeva da Državni inspektorat na cijelom području Hrvatske bude usklađen s uputama Nacionalnog stožera.

Ukoliko su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, apeliraju na Inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima, kao što su trgovina hranom i promet lijekova, osigura slobodan protok, prodaja i dostava, jer je ciklus kretanja robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan.

Ujedno iz HUP-Udruge trgovine javno apeliraju da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata budu primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja gospodarskih subjekata.

"Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci. Također, molimo da inspektori ostave dodatan rok za dostavu dokumentacije, po mogućnosti putem e-maila, jer u ovim uvjetima otežanog rada je nemoguće dostavljati dokumentaciju istog trenutka ili za svega nekoliko sati, uzevši u obzir iznimno povećan broj kupaca u poslovnicama, te mjere koja je većina poslodavaca poduzela, a to je da je uputila svoje djelatnike u centrali na rad od kuće",  kaže Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP-Udruge trgovine.

P.hr/K.S.