Institutu IGH posao u Rumunjskoj od 3,43 mil. €

17. lipnja 2019.

Foto:Pixabaxy/Ilustracija

Institut IGH odabran je kao nominirani projektant, zajedno s rumunjskom građevinskom tvrtkom Constructii, za projektiranje i završetak izgradnje 26 kilometara autoceste u Rumunjskoj, a vrijednost je toga posla za Institut IGH 3,43 milijuna eura, izvijestili su iz tvrtke.

Riječ je o novoj autocesti na dionici 3C: Suplacu de Barcău – Borș autoceste Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea. Naručitelj posla rumunjska je Državna uprava za upravljanje cestovnom infrastrukturom (CNAIR – Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere), a projekt se najvećim dijelom financira iz fondova Europske unije. Ukupna je vrijednost 76,4 milijuna eura, dok vrijednost ugovora za IGH iznosi 3,43 milijuna eura. Potpis ugovora očekuje se nedugo nakon proteka žalbenog roka od 10 dana, a početak provedbe ugovora očekuje se tijekom ljeta. Rok za projektiranje iznosi šest mjeseci, dok je rok za izgradnju 24 mjeseca.

Nakon detaljne analize tamošnjeg tržišta, tokova investicija međunarodnih financijskih institucija i planova Europske unije koji se tiču daljnje izgradnje infrastrukture, fokus Instituta IGH d.d. već je neko vrijeme na rumunjskom tržištu. Krajem 2018. godine potpisan je prvi ugovor za projektiranje i rekonstrukciju cesta u Rumunjskoj, a putem dobivenih projekata i projekata u natječajnom procesu Institut IGH nastavlja jačati svoje aktivnosti i prisutnost u toj zemlji. "Institut IGH više je nego dobrodošao na tržište Rumunjske. Nakon dvije godine pripreme, konačno smo dobili velik posao. Uvjeren sam da je ovo samo prvi u nizu velikih poslova Instituta IGH na razvoju novih autocesta u Rumunjskoj", izjavio je Tibor Gibanica, savjetnik za tržište Rumunjske u Institutu IGH.

Kako se navodi u priopćenju, dugoročni je plan IGH otvaranje rumunjske podružnice te nastavak snažnog povezivanja i suradnje s lokalnim i inozemnim partnerima koji su već aktivni na tom tržištu. Tvrtka već ima podružnicu u Gruziji, otvorenu krajem 2016. godine nakon dobivanja prvih ugovora za nadzor i projektiranje. Trenutno u toj podružnici zapošljava 100-tinjak zaposlenika koji su angažirani na pet aktivnih projekata te daljnjem dobivanju novih ugovora. Ovim ugovorom Institut IGH nastavlja ispunjavati strateški cilj – da do 2023. više od 50 posto prihoda ostvaruje iz nekoliko razvijenih inozemnih podružnica.

 

P.hr/I.B.