Investicije u inovacije pokreću gospodarski rast

6. studenoga 2019.

Ilijana Grgić

Izrael, država sa samo osam milijuna stanovnika, stara samo 70 godina, stvara najviše startupa u svijetu. U brojkama rečeno, na svakome četvornom kilometru nalazi se po 28 startupa ili jedan startup na svakih 290 stanovnika! Izrael ima značajna izdvajanja za inovacije i razvoj, od čak 4,3 posto BDP-a, dok je, primjerice, europski prosjek oko jedan posto, a Hrvatska je i ispod toga. U Izraelu su u prvom redu čvrsto povezana velika sveučilišta, kompanije, startupi, dobavljači i investitori kapitala.

Izraelska iskustva bila su samo jedna u nizu koja su se mogla čuti na konferenciji Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije. Konferenciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je kako Hrvatska ima bogatu tradiciju inovatorstva - od Fausta Vrančića, Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale do Lavoslava Ružičke i Ivana Vučetića. Svi oni su, kako je rekao, svojim izumima mijenjali svijet na bolje.

Inspiracije i ideja imamo, ali nam nedostaje kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore te kapital uz pomoć kojega bi te ideje komercijalizirali i pretočili u financijski uspjeh.