Uskoro isplata 1,5 milijardi kuna predujma poljoprivrednicima

30. listopada 2020.

Foto: Pixabay

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,5 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Kao i prethodne tri godine, potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"U izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem bolesti COVID-19 trudimo se pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima na sve moguće načine, pa tako i osiguravanjem dodatnih sredstava i mjera. Uz isplatu avansa uvećanog za 200 milijuna kuna koji će omogućiti poljoprivrednicima planiranje proizvodnje, otvorena su i dva natječaja vrijedna 360 milijuna kuna, tzv. Mjera 21, putem kojih ćemo pomoći najpogođenijima pandemijom. Sve navedeno potvrda je činjenice da je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade", naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Administrativna kontrola i kontrola na terenu svih kriterija za ostvarivanje potpore u završnoj su fazi te je u tijeku priprema odobravanja i isplate avansa. Novac za ovu isplatu refundira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u predujmu će se isplatiti maksimalno 70 posto EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2020. godinu.

 

P.hr/I.G.