Dvije trećine nas se javlja šefovima i na godišnjem

5. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Iako je godišnji odmor razdoblje u kojemu se odmaramo ili pokušavamo zaboraviti posao i punimo se energijom, ipak smo skloni ne ignorirati pozive s posla. Istraživanja o navikama građana za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, koje je u kolovozu na 3.200 ispitanih dobrovoljnom anketom proveo MojPosao, otkrivaju kako čak 79 posto njih za vrijeme odmora povremeno razmišlja o poslu.

Naš mir i potpuni odmak od poslovnih obaveza uglavnom narušavaju briga oko toga jesmo li uoči odlaska napravili sve što smo trebali, bojazan mijenja li nas naša zamjena na pravi način te nenadani pozivi kolega ili nadređenih osoba.

Na anketno pitanje "Na godišnjem ste odmoru, odjednom zazvoni mobitel, zove vas šef. Vi ćete…?" dvije trećine ispitanih (66%) kaže kako poziv šefa nikad ne odbija, neovisno o tome nalaze li se u tom trenutku na godišnjem odmoru, a najčešće spominjani razlog prihvaćanja svakog poziva jest onaj da ih šef nikada ne zove dok su na godišnjem odmoru, osim ako nije riječ o hitnoći, stoga im odgovaranje na poziv u takvoj, iznimnoj situaciji ne predstavlja nikakav problem.

Dio ispitanika smatra da je javljanje na svaki poziv – bez obzira tko zove - stvar pristojnosti, dok je dio ljudi uvjeren kako bi ignoriranjem zvonjave donekle ugrozili svoj položaj u tvrtki.

Tek svaki deseti ispitani smatra da je godišnji odmor vrijeme u kojem nema mjesta poslu - njih je 13 posto i oni bi odbili poziv nadređene osobe. Kako obrazlažu, 21 posto uoči odlaska na odmor službeni mobitel namjerno "zaborave" kod kuće, ili pak za vrijeme odmora koriste neki drugi, šefu nepoznati broj mobitela, pa se niti u najboljoj namjeri ne mogu javiti na pozive s posla.

Na portalu istuču kako zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali mogu biti indikativni.

P.hr/K.S.