Istraživanje otkrilo kako su Hrvati prihvatili rad od kuće

23. svibnja 2020.

Foto: Pixabay

U ovim izvanrednim okolnostima, većina zaposlenika primorana je raditi od kuće. Neki se uspješnije, a neki malo teže nose s novonastalom situacijom, a kao izazovi posebno su se isticali održavanje komunikacije s kolegama i suradnicima te flow svakodnevnog rada u drukčijem okruženju od onog uredskog na koji su navikli. U tvrtki Dekra stoga su proveli istraživanje na 1227 ispitanika u 26 tvrtki, kako i na koji način su njihovi djelatnici prihvatili rad od kuće.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem ukazuju na to da su se ispitanici u prosjeku, uspješno prilagodili radu od kuće. A većina tvrtki je adekvatno odgovorila na izazov u smjeru digitalizacije poslovanja te na taj način svojim zaposlenicima olakšala rad od kuće u ovoj situaciji, stoji u istraživanju. Čak 96 posto onih koji trenutno rade od kuće, ili su to povremeno činili, vjeruje da je budućnost njihove tvrtke sigurna te da je njihova tvrtka dobro reagirala na trenutnu situaciju uzrokovanu koronavirusom.

Uspjeli su zadržati standard

Njih 94,8 posto procjenjuje i kako unatoč odvojenosti uspješno surađuju sa svojim timom te imaju jasne zadatke i ciljeve koje trebaju realizirati, a prilikom čega uspijevaju zadržati standard kvalitete svog rada. U ovim uvjetima za 92 posto ispitanika rad od kuće pruža osjećaj sigurnosti od potencijalne zaraze koronavirusom, ali gotovo četvrtina ispitanih, odnosno 23 posto, ističe kako bi ipak voljela raditi iz ureda.

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji rade od kuće lakše usklađuju privatne i poslovne obveze te lakše uspostavljaju granicu između radnog i slobodnog vremena u usporedbi sa ženama koje u ovom trenutku rade od kuće. Žene u prosjeku više preferiraju činjenicu da ne moraju putovati na posao zbog trenutne situacije, te se osjećaju sigurnije od zaraze. Isto tako, stariji zaposlenici su više zabrinuti za svoje zdravlje od mlađih kolega.

koronavirus, corona, covid-19, virus, maska


Ispitanici koji imaju djecu teže usklađuju privatne i radne obveze kad rade od kuće te im je teže postaviti granicu između radnog i slobodnog vremena u odnosu na ispitanike koji nemaju djecu. Istraživanje je tako pokazalo da su ispitanici bez djece manje emocionalno iscrpljeni, te manje u strahu za vlastito zdravlje u trenutnoj situaciji od oni ispitanika koji imaju djecu.

Inače, radu od kuće su se u prosjeku najbolje prilagodili oni ispitanici koji često imaju priliku raditi od kuće i u uobičajenim situacijama. Zanimljivo je i da ispitanici koji nikada nisu imali prilike raditi od kuće u trenutnoj situaciji uspješnije postavljaju granicu između radnog i slobodnog vremena, također više im se sviđa činjenica da u ovom trenutku ne moraju putovati na posao.

Istraživanje je također pokazalo da se oni koji rade od kuće osjećaju sigurnijima od potencijalne zaraze u usporedbi s onim zaposlenicima koji u ovom trenutku rade iz ureda, ali, zanimljivo je to da većina njih koji rade iz ureda u ovom trenutku ipak ne bi željelo raditi od kuće.

P.hr/I.Grgić