Stručnjaci budućnosti su analitičari programeri i robotičari

5. kolovoza 2019.

Foto: Shutterstock
Krešimir Sočković

Mnogi koji tek ulaze na tržište rada, ali i oni koji žele napraviti iskorak ili promijeniti tok svoje karijere, pa čak i branšu, u sljedećim godinama morali bi se okrenuti novim tehnologijama u kojima se očekuju najveći iskoraci. Prema podacima o budućim potrebama za poslovima u Izvještaju The Future of Jobs, koji je priredio World Economic Forum, pokretači promjena u razdoblju do 2022. godine bit će u sektoru brzog interneta, umjetne inteligencije, širokoj primjeni analize velikih količina podataka i u poslovanju u oblaku. Uz te tehnološke trendove, u svijetu se očekuje i rast značajnih ulaganja u jačanje obrazovanja, posebice u zemljama u razvoju te okretanje zelenim tehnologijama.

Do 2022. godine oko 85 posto tvrtki prihvatit će nove tehnologije, a fokus će biti i na robotizaciji. Iako se uskoro ipak ne očekuju humanoidni roboti, različita područja primjene i radna mjesta povezana s njima stvorit će nova područja rada u kojima će se naći između 23 i 27 posto tvrtki, ovisno o industrijama. Isto istraživanje pokazuje kako će se do te godine čak 59 posto zaposlenika naći u potpuno drukčijem okruženju i radnim zadacima zahvaljujući tehnološkim i organizacijskim promjenama. Polovica tvrtki očekuje kako će se zbog automatizacije reducirati broj radnih mjesta, no istodobno njih 38 posto očekuje kako će većina zaposlenika prijeći na nova radna mjesta unutar iste kompanije. Isto tako tvrtke procjenjuju kako će se udio poslova koje obavljaju radnici u odnosu na one koje obavljaju strojevi smanjiti s dosadašnjih 71 na 58 posto, dok će u analitici taj pad biti još veći jer će većinu njih, odnosno 62 posto, odrađivati strojevi i algoritmi.

Na globalnoj se razini očekuje kako će zbog automatizacije nestati 75 milijuna radnih mjesta, no očekuje se kako će nastalu prazninu „popuniti“ čak 133 milijuna novostvorenih radnih mjesta. Najtraženiji će biti analitičari podataka, programeri, specijalisti za internetsku trgovinu i društvene mreže. Rast će i broj radnika u uslužnim djelatnostima, prodaji i marketingu, razvoju i obrazovanju te kulturi. Nova zanimanja uključivat će specijaliste za umjetnu inteligenciju i strojno učenje, specijaliste za velike baze podataka, stručnjake za procese automatizacije, analitičare za informacijsku sigurnost, dizajnere za korisničko iskustvo i interakciju čovjeka i strojeva, robotske inženjere i specijaliste za blockchain.