Što je sve Kinezima u Hrvatskoj zapelo za oko?

5. lipnja 2019.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb primili su delegaciju Porezne uprave grada Šangaja  i predstavili im hrvatski porezni sustav te mogućnosti za ulaganja. Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije te načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine. 

Kineski poduzetnici su inače vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, zahvalila je zagrebačkoj komori što je kineskoj delegaciji pružila priliku upoznati domaći porezni sustav. Spomenula je da Kinezi vode računa o inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', ključnoj inicijativi predsjednika Xija Jinpinga, kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima. Rekla je da je njihov posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative.

Krešimir Sočković