Zaposlenicima u Hrvatskoj prosječno 23 dana godišnjeg odmora

12. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

U prosjeku ove godine zaposlenici u Hrvatskoj imaju 23 dana godišnjeg odmora, što je 1,1 dan manje nego 2017. godine. Najduže se odmaraju zaposlenici hrvatskih institucija, pokazalo je istraživanje u kojem se portal MojPosao bavio navikama korištenja godišnjeg odmora, a u kojem je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika.

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama, u prosjeku 24 dana. Zaposleni u srednjim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23 dana godišnjeg odmora, dok oni zaposleni u malim tvrtkama imaju najmanje, u prosjeku 20 dana.

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama u kojima zaposleni na raspolaganju imaju u prosjeku čak 26 dana godišnjeg odmora. S druge strane, najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (21 dan). Ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu u prosjeku imaju 23 dana, a u državnim tvrtkama 25 dana.

Više od trećine ispitanika (35 posto) zadovoljno je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 58 posto ipak priželjkuje više dana. Oni koji priželjkuju više dana odmora smatraju da je 30 idealan broj dana godišnjeg odmora. Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju pet dana manje godišnjeg odmora (21) od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (26). S druge strane, sedam posto ispitanika smatra da ima previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

Većina godišnji odmor uspijeva iskoristiti u potpunosti

Iako će većina ispitanika (65 posto) svoj godišnji od prošle godine iskoristiti u cijelosti, dio ispitanika (15 posto) godišnji odmor nije uspio iskoristiti do 30. lipnja.  Neki od njih će neiskorištene dane uspjeti iskoristiti za odmor iza 30. lipnja, dok će manjem djelu poslodavac isplatiti dane koje nisu iskoristili. Ispitanici kojima će dani u potpunosti propasti (niti će im poslodavac isplatiti niti će dane "prebaciti") u prosjeku će izgubiti 10 dana. Najčešći razlog neiskorištavanja godišnjeg odmora jest previše posla i pritisak nadređenih.

Regres ove godine očekuje, ili ga je već dobilo, trećina naših ispitanika (36 posto). Prosječan je iznos regresa 1.788 kuna. Najveći iznos regresa dobit će ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (2.150 kuna), dok najmanji regres očekuje ispitanike zaposlene u državnim tvrtkama (1.200 kuna).

Razmišljamo li i o poslu dok smo na odmoru?

Čak 79 posto ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu tijekom godišnjeg odmora, dok ih 21 posto niti jednom ne pomisli na posao tijekom odmora. Više od polovice (59 posto) ispitanika odradi neke poslovne obveze na godišnjem ili s kolegama barem provjere kakva je situacija na poslu. Najviše ispitanika (49 posto) na godišnjem odmoru nema nikakve strahove koji se odnose na posao, 25 posto ispitanika brine se o tome jesu li napravili sve što su trebali, dok ih 20 posto razmišlja o tome radi li njihova zamjena sve kako treba. 

P.hr/I.B.