Koliko je uvođenje eura izazov za Hrvatsku?

22. studenoga 2019.

Euro je druga najveća i najsnažnija globalna valuta kojom se koristi više od 340 milijuna ljudi u europodručju, a Hrvatska je od svih EU država izvan europodručja najmanja po broju stanovnika, a istodobno najviše euroizirana. Upravo se na Danima hrvatskih financijskih institucija razgovaralo o Utjecaju uvođenja eura na kretanja u gospodarstvu. Hrvatska gospodarska komora podupire uvođenje eura te ističu kako pozitivne strane njegova uvođenja značajno nadmašuju one moguće negativne.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da su prednosti uvođenja eura brojne, od trajnog uklanjanja valutnog rizika, preko smanjenja troškova zaduživanja, do jačanja međunarodne razmjene. Najavio je da već iduće godine ulazimo u Europski tečajni mehanizam II te da bi nakon razdoblja od dvije i pol do tri godine trebali zadovoljiti sve uvjete za uvođenje eura, što znači da bi u eurozonu ušli početkom 2023. ili 2024. godine.

Premijer je istaknuo kako Hrvati već duže vrijeme izražavaju vrijednosti u eurima, računaju i većinom štede u toj valuti, pa tako štednja stanovništva u eurima u Hrvatskoj nikad nije pala ispod 66 posto ukupne vrijednosti štednje, a u prosjeku je u posljednjih 9,5 godina iznosila oko 76 posto.

Ilijana Grgić