Ugrađujući hrvatsko - gradimo domaću ekonomiju

11. rujna 2020.

Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja donošenje Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Novi Zakon, u odnosu na postojeće propise, smanjuje troškove, pojednostavljuje dokumentaciju i skraćuje vrijeme potrebno za njenu izradu.

"Zakon je prije svega konkretan u smislu financijske potpore države u obnovi koja je vezana i uz socijalne kriterije. Stvorena je podloga da se Zagreb i okolica obnove na stručan način i po visokim  sigurnosnim, ali i konzervatorskim standardima. Predstoji nam inzistiranje na maksimalno transparentnom prikazu utrošenih javnih sredstava i na korištenju što je više moguće hrvatskih proizvoda u procesu same obnove. Zakon pruža potreban okvir, a HGK je napravila Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi, no važno je da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade našu ekonomiju i čuvaju domaća  radna mjesta“, poručuje potpredsjednica HGK za promet i graditeljstvo Mirjana Čagalj. 

 

Katalog je izrađen s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebno prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.

U HGK podržavaju i utvrđivanje maksimalne cijene, a sukladno tome i liberalizaciju tržišta radne snage koja je nužna zbog cijene rada kao i nedostatka te iste radne snage.

Također drže kako je dobro da postoji obveza nalaženja prostora za skladištenje građevnog otpada zbog očuvanja okoliša, a sam Zakon na primjeren i adekvatan način valorizira obnovu zgrada povijesne urbane cjeline grada Zagreba.  

Pozdravljaju osnivanje Fonda za obnovu kao jedinstvenog tijela koje će operativno provoditi sve radnje vezane uz obnovu, također smatraju pozitivnom i obvezu detaljnog informiranja javnosti o utrošenim sredstvima za sve one koji provode obnovu i plaćaju je javnim sredstvima. Poručuju kako podržavaju transparentnu, brzu i efikasnu obnovu uz uvažavanje svih  gospodarstvenika s posebnim naglaskom na domaću proizvodnju te ističu da obnova može dati snažan zamah građevinskom sektoru.

"Što više hrvatske proizvodnje bude uključeno u sanaciju, to će konkurentnija biti naša građevinska industrija", poručuje Čagalj.

Zakon podržala većina 

Saborski zastupnici, pola godine nakon potresa, izglasali Zakon o obnovi Zagreba i dvije županije sa 124 glasa za, 10 suzdržano te četiri protiv. Na Zakon su podnijeli 183 amandmana, od kojih je Vlada u potpunosti prihvatila njih 42 te šest djelomično. Premijer Andrej Plenković je odbacio tezu da su prihvatili oporbene amandmane uglavnom tehničke naravi.

"Bilo je dosta suštinskih amandmana i većina je došla od nekoga tko se razumije u građenje, arhitekturu i neki su poboljšali i samu kvalitetu pravne sigurnosti ovakvog zakona. Ovo je zamršen zakon" rekao je premijer.

P.hr/I.G