Kraš grupa ostvarila 10 posto veću neto dobit

30. listopada 2019.

Foto: Kraš/Facebook

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 18,5 milijuna kuna, što je za 9,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje njeno konsolidirano financijsko izvješće. Konsolidirani prihodi Kraš grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 704,4 milijuna kuna, što je rast za 1,7 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 1,6 posto, na 682,8 milijuna kuna.

Prema podacima iz financijskog izvješća, prihodi od prodaje Kraš grupe su iznosili 696 milijuna kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 381,3 milijuna kuna, a prihod od prodaje u inozemstvu 315 milijuna kuna. Gledano po tržištima, količinski rast prodaje bilježi domaće tržište i to za 5,1 posto, kao  i izvoz na regionalna tržišta BiH, Makedoniju, Srbiju i jugositočnu Europu, navodi se u izvješću.

Od početka godine, kako ističu, ostvarena je i suradnja s kupcima na novim tržištima - Izrael, Kuvajt, Libija i Albanija, a u trećem tromjesečju su krenule isporuke u Sudan. U izvješću se navodi da je početkom godine započet novi investicijski ciklus kojim se prate dinamični tržišni zahtjevi unapređenjem proizvodnih procesa, širenjem tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja te povećanjem kvalitete gotovih proizvoda.

"Tijekom prvih devet mjeseci realizirane su investicije na svim lokacijama u Zagrebu, Prijedoru i Osijeku, ulaganjem u modernizaciju i unapređenje postojeće opreme te ulaganjem u novu opremu", navodi se. Iz Kraša podsjećaju i da je u kolovozu puštena u rad nova proizvodna linija punjenih karamela. Podaci za matičnu kompaniju Kraš pokazuju da je u prvih devet mjeseci ostvarena neto dobit od 8,8 milijuna kuna, što je rast od 13,1 posto. Ukupni su prihodi pritom iznosili 610,5 milijuna kuna, a ukupni rashodi 599,6 milijuna kuna.

P.hr/Hina