Akcijom Kupujmo hrvatsko čuvamo našu proizvodnju

23. svibnja 2019.

Proslava 22. rođendana akcije Kupujmo hrvatsko započela je prvom akcijom na splitskoj Rivi, gdje je tijekom dva 150 proizvođača ponudilo svoje proizvode po promotivnim cijenama.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da svi trebamo biti čuvari domaće proizvodnje.

"Izdvajajući poneku kunu više za domaći proizvod, postajemo čuvari domaće proizvodnje, potičemo konkurentnost, čuvamo radna mjesta i bolje sutra za generacije koje dolaze", rekao je Burilović.

Pravo uporabe znakova kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu i proizvode se ili pružaju usluge na području Hrvatske. Tijekom 2017. godine Odjel za upravljanje kvalitetom HGK proveo je istraživanje o prepoznatljivosti znakova kvalitete među potrošačima koji su posjetili akcije Kupujmo hrvatsko u Splitu, Puli, Zagrebu i Vinkovcima.

Rezultati istraživanja pokazali su da je od 352 ispitana potrošača koji su posjetili akciju, 84 posto upoznato sa znakovima kvalitete HGK. Kvaliteta je važan čimbenik odluke o kupnji za 50 posto ispitanika. Važan element koji pridonosi odluci o kupnji proizvoda jest cijena, za koju se izjasnilo 27 posto ispitanika.

Kao razlog zbog kojih potrošači kupuju hrvatske proizvode označene znakovima kvalitete 30 posto ispitanih navelo je kako ima više povjerenja u domaće proizvođače, a 34 posto anketiranih kao razlog je navelo poticanje domaće proizvodnje i razvoja kvalitetnih proizvoda i usluga.

Franjo Maltar / Bartol Uhač