Malim poduzećima u Hrvatskoj omogućen širi prihvat kartica

16. rujna 2020.

Foto: Mastercard

 Mastercard i platforma za plaćanje Handpoint su potpisali sporazum o partnerstvu u okviru kojeg će promicati prihvat kartičnog plaćanja u tisućama malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji.

"Mala i srednja poduzeća predstavljaju vitalni dio europskog gospodarstva. Na mnoge od ovih tvrtki koje rade samo s gotovinom posljednjih je mjeseci snažno utjecala zdravstvena kriza. Bilo da se radi o beskontaktnom, internetskom ili mobilnom plaćanju, u Mastercardu želimo pružiti malim poduzećima mogućnost prihvata različitih načina plaćanja kako bi generirali što veću prodaju za što bolji ekonomski oporavak", istaknuo je Jason Lane, izvršni potpredsjednik za razvoj europskih tržišta u Mastercardu.

Handpointov sustav upravljanja terminalom uključuje informativni portal za trgovce koji tvrtki pruža digitalnu tehnologiju potrebnu za upravljanje plaćanjima. Ovaj alat olakšava vođenje evidencije o transakcijama, posebno u zemljama u kojima vlasnici poduzeća moraju sve transakcije prijaviti državnim tijelima, što poduzetnicima štedi vrijeme.

"Plaćanja koja nude izbor, fleksibilnost i poslovnu inteligenciju nikada nisu bila važnija za trgovce koji se prilagođavaju kartičnim plaćanjima putem mPOS-a, ali i za veće trgovce kojima će odgovarati smartPOS s objedinjenim plaćanjima putem više kanala i integriranim POS softverom“, rekao je David Gudjonsson, predsjednik Uprave Handpointa.

Mastercard foto 22 Foto: Mastercard

Beskontaktno plaćanje u većoj mjeri

Riječ je o platformi za plaćanje koja se prilagođava procesoru i prihvatitelju plaćanja, a može se i brendirati, što pomaže malim tvrtkama kojima nedostaje osnovna tehnologija za prihvat kartičnog plaćanja. Ovo intuitivno rješenje za plaćanje prati razvoj tvrtke pa su u slučaju rasta dostupne naprednije opcije.

"Prema našim istraživanjima, i sami ispitanici bi voljeli da beskontaktno plaćanje bude omogućeno u većoj mjeri, prvenstveno u supermarketima i dućanima, restoranima i kafićima te javnom prijevozu  i na ovaj način pomažemo malim poduzećima da zadovolje zahtjeve potrošača", rekao je Cosmin Vladimirescu, direktor u Mastercardu za Hrvatsku i Rumunjsku.

U skladu s porastom beskontaktnog plaćanja koje trenutno čini 75 posto svih Mastercardovih transakcija u Europi,  svi uređaji za plaćanje u okviru ovog partnerstva nude također tu mogućnost. 

P.hr/I.G