Želimo biti 'mala Irska' za radnike

6. studenoga 2019.

U veliko središnje skladište i novi proizvodni pogon tvrtke Max & Moris investirat će se oko 25 milijuna kuna

Foto: Max & Moris

Nudeći komponente potrebne za sastavljanje visokokvalitetnog namještaja renomiranih brendova iz drvne branše, poput Eggera, Bluma i Gizira, splitska tvrtka Max & Moris osigurava široku paletu proizvodnog asortimana. Raspolaže prodajnim, skladišnim i proizvodnim prostorima s više od 9.000 metara četvornih. Zahvaljujući stalnim ulaganjima, unaprjeđenju tehnološke opremljenosti, usavršavanjem radnika i dugogodišnjim ispunjenjem visokih očekivanja svojih klijenata, uspješni su bez obzira na turbulentna vremena koja su prošli i sve oštriju konkurenciju, kaže operativni direktor tvrtke Mario Čerina. U razgovoru za Privredni najavljuje investiciju u novu proizvodnu halu i skladište, tešku oko 25 milijuna kuna

Možete li malo više reći o tvrtki Max & Moris?

Max & Moris je drvni centar. Zastupamo između 60 i 70 vrhunskih svjetskih brendova, a zapošljavamo između 115 i 120 radnika. U Splitu imamo sjedište već 29 godina i partneri smo i podrška za oko 85 posto stolarskih radionica na splitskom području koje izrađuju namještaj.

Kako izgleda ta suradnja?

Oni od nas kupuju repromaterijal i izrađuju namještaj. U pravilu, kada vidite neku kuhinju koju je izradila stolarska radionica, možete biti sigurni da je materijal iz Max & Morisa. Imamo centar za proizvodnju opremljen najsuvremenijim strojevima od kojih niti jedan nije stariji od dvije godine. Radi se kanternicama, pilama, CNC strojevima i ostalim što je potrebno za obradu. U principu radimo za stolare na način da oni nude ideju i dizajn koje ustupaju svojim strankama. Nakon toga donose projekte nama te za neke to i obrađujemo, lijepimo i pružamo CNC usluge, a za neke spajamo do samoga kraja, nakon čega oni to montiraju svojim kupcima na terenu.

Kako ide plasman namještaja po mjeri?

U Europi je veća potražnja namještaja po mjeri nego kod nas. Naši su potrošači skloniji brendovima. U Europi srednji sloj kupuje brendove, a visoki i viši kupuje isključivo namještaj po mjeri. Kada kod stolara s kojim mi surađujemo naručite kuhinju, onda je radite od zida do zida, od poda do stropa, bez letvica i maskica jer želite da vam kuhinja bude potpuno usklađena s prostorom. Namještaj po mjeri isto je kao odijelo po mjeri, neupitno je uspoređivati ručno krojeno odijelo vrhunskog krojača i bilo koji brend. 

Koliko je tako izrađen namještaj u skladu s najnovijim trendovima?

Stalno pratimo sve sajmove i sve trendove u svijetu, tako da se stolar koji surađuje s nama ne može naći u situaciji da od njega netko traži nešto što je trenutno in u Milanu ili New Yorku, a da mu on to ne može nabaviti kod nas i implementirati u namještaj po mjeri. Sve što treba, možemo osigurati. Isto tako, na svom smo izložbenom prostoru stolarima dali prostor za izlaganje njihovih proizvoda, a mi smo im logistička podrška. Zašto bi netko tko želi opremiti hotel morao ići dalje od Splita i splitske regije, kada to može po želji i po mjeri napraviti kod nekog od naših partnera? Referencije naših stolara izuzetno su značajne. Radimo s vrlo velikim brojem stolarija samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među njima su Stara Škrinja, Vuković, Obrt Ben, Rašin, Puntižel… Mogao bih do sutra nabrajati kvalitetne stolare s kojima surađujemo.

Imate li problema s radnom snagom?

Taj problem nije samo naš, nego je to očito problem svih poduzetnika u Hrvatskoj. Imali smo mi i radnika koji su otišli u Irsku, pa su se ponovno vratili k nama. Mi želimo biti 'mala Irska' za radnike. Ove i prošle godine vlasnici Max & Morisa odlučili su podijeliti dobit svojim zaposlenicima - podijelit ćemo sve ono što je država dopustila. Plaće su nam prošle godine rasle 11 posto, ove godine dva posto. Pratimo sve i sve olakšice koje Vlada RH kroz porezne reforme donese odmah implementiramo prema radnicima. Ako Crocard stupi na snagu, to ćemo omogućiti radnicima. Već drugu godinu ne radimo subotom, ni u maloprodaji ni u veleprodaji. Radimo od ponedjeljka do petka, kako bi trebalo biti u cijeloj Hrvatskoj. Pratimo, dakle, sve i napravimo sve što možemo, a čak i dio iznad toga dajemo radnicima. Drvni sektor je specifičan. Tu su male marže, ali svejedno se  trudimo da su nam radnici zadovoljni. Stalno zapošljavamo, a ako ne uspijemo osigurati dovoljan broj radnika kod nas, bit ćemo i mi primorani uvesti radnike. Nastojimo biti ažurni. Točno onako kako to rade austrijske tvrtke naše veličine, na način da imamo vrhunsku uslugu, vrhunski servis i lager, da oni s kojima radimo u nama imaju pouzdanog partnera.

Max & Moris bio je pionir ovog posla, kakva vam je sada konkurencija?

Tvrtki poput naše nije bilo nigdje. Primjerice, u Austriji imate drvne centre, ali nemate u njima strojeve za rezanje ili okove za namještaj; možete kupiti samo ploče. Naš osnivač Ljubo Parmač, koji je bio stolar, dosjetio se da onaj tko hoće raditi kuhinju, treba imati sve na jednome mjestu. Takvo nešto u Europi nije postojalo. Nakon nas pojavilo se nekoliko tvrtki koje rade po našem principu.

Surađujete li s njima?

Naša djelatnost prilično je nesređena. Jedno vrijeme uopće nismo kontaktirali niti smo međusobno trgovali. No, u posljednje vrijeme i to se promijenilo. S konkurentima smo prijatelji jer smo svi shvatili da zdrava konkurencija pomaže svima. Surađujemo i posjećujemo jedni druge. U kontaktu smo s Hrvatskom gospodarskom komorom i na njihovu inicijativu, što pozdravljamo, pokušat ćemo organizirati okrugle stolove sa stolarima i drvnim centrima.

Imate li planove kad je riječ o investicijama?

U planu nam je investicija u novu proizvodno-skladišnu halu. Uz pomoć EU fondova i lokalne zajednice i, naravno, uz svoja sredstva, investirat ćemo oko 25 milijuna kuna. Namjeravamo izgraditi veliko središnje skladište i proizvodni pogon. Zadržat ćemo i postojeću lokaciju u Splitu gdje će se moći preuzeti materijal, napraviti neke dorade i korekcije...

Kada krećete s investicijom?

Sve ovisi o fondovima. Međutim, u investiciju idemo sigurno.

Jozo Vrdoljak