Mirovinski fondovi žele jače ulagati u alternativne klase imovine

9. prosinca 2019.

Foto: Pixabay

Mirovinski fondovi u Hrvatskoj posljednjih godina diversificiraju svoje portfelje i imovinu u koju ulažu, posebno u alternativne klase imovine, prije svega private equity, ali i u obnovljive izvore energije, kazao je na "financial brunchu" udruge UMFO predsjednik Uprave mirovinskog fonda Erste Plavi Petar Vlaić.

Vlaić se na financijskom doručku, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava - UMFO, našao zajedno s gotovo svim čelnicima mirovinskih fondova u Hrvatskoj, koji su raspravljali o trendovima ulaganja mirovinskih fondova na globalnoj razini, ali i u Hrvatskoj te utjecaju niskih kamatnih stopa na očekivane prinose.

"Mirovinski fondovi u Hrvatskoj posljednjih godina smanjuju ulaganja u obveznice jer su kamate niske, a povećavaju ulaganja u domaće i strane dionice, uz istodobno praćenje prilika za ulaganje u alternativne klase imovine, među koje ubrajamo obnovljive izvore energije, u koje nekoliko fondova već ulaže. Tu vidimo velik potencijal u Hrvatskoj i tu bismo mogli biti veliki ulagači, ali tu nije riječ o ulaganjima s državom nego privatnim sektorom, iako bi i država mogla mnogo više učiniti na tom području, pogotovo u budućnosti", kazao je Vlaić.

Dodao je da mirovinci sve više ulažu i u nekretnine jer traže investicije koje nisu prerizične i daju određen prinos.

Zračne luke, HEP, Croatia Airlines neke od poželjnih meta

On i drugi sudionici rasprave naglasili su spremnost mirovinskih fondova za ulaganja u državne projekte, pri čemu spominju zračne luke, Croatia Airlines, pa i HEP.

"Zračne luke izrazito su interesantne za nas jer je to profitabilan biznis, a Hrvatska turistička destinacija u kojoj se očekuje nastavak rasta zračnog prometa. U kombinaciji sa zračnim lukama zanimao bi nas i Croatia Airlines. No, ima i drugih mogućnosti, od primjerice ACI-ja, gdje je država također većinski vlasnik, do Hrvatske pošte, koja je izrazito interesantna kao logističko poduzeće te HEP-a i daljnje privatizacije državnih poduzeća koja su dijelom već privatizirana, poput Podravke i drugih", poručio je Vlaić.

Vjeruje da bi se nešto od toga moglo dogoditi već iduće godine.

U mirovinskim fondovima vjeruju da će niske kamate još potrajati, za što Vlaić smatra da može biti dobro za ekonomiju jer će zaduživanje biti jeftinije, što može povećati ekonomsku aktivnost.

Upozorava da je pri tome bitan fleksibilni državni regulatorni i zakonski okvir.

Ove godine mirovinski fondovi očekuju jako dobre prinose, dok za iduću i u idućem razdoblju misle da će prinosi biti niži, ponekad i negativni, ali da to ne treba gledati s panikom jer se radi s dugoročnim ulaganjima.

Predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac kaže da će relativni dio ulaganja u inozemstvu rasti, ali i da se sve gleda dugoročno.

"Ulaganja u infrastrukturne projekte nisu previše limitirana od ržave, tu čak postoji prilična 'izdašnost' kada su u pitanju strateški projekti te mogućnosti značajnih ulaganja", smatra Grbavac.

Iskustva iz svijeta iznio je međunarodni stručnjak i privatni investitor Alen Kadić, koji je dugo bio zaposlen u jednom od najjačih kanadskih i svjetskih mirovinskih fondova CPPIB-u, za koje sada radi kao savjetnik, koji je naglasio da taj kanadski fond već odavna ulaganja usmjerava izvan Kanade, oko 85 posto, a samo 15 posto u zemlji.

"To nije išlo odjednom, na tome se dugo radilo, no to je sada trend u svijetu s gotovo svim mirovinskim fondovima. Stoga se svi mi koji se time bavimo nadamo da će se s vremenom i u Hrvatskoj sustav tako složiti da ide u tom smjeru - jer sada i jest pravo vrijeme te bi u državi trebali biti svjesni da u mirovincima imaju partnere", poručio je Kadić.

Važnost ulaganja tih fondova u industriju i kompanije naglasio je i član Uprave Podravke za financije Davor Doko, kazavši da se s povećanjem udjela fondova u vlasništvu te kompanije s prijašnjih 10-ak na sadašnjih oko 52 posto povećavala i efikasnost kompanije rastom korporativnih ulaganja.

"Ulaganja mirovinskih fondova kao dugoročnih investitora posljednjih godina donosi, uz rast dobiti, i rast zapošljavanja u Podravki te širenje društvenog utjecaja, kao i kapital za akvizicije u regiji te za investicije, što se pokazalo kupnjom Žita te ulaganjima u veliku tvornicu Belupa", ocijenio je Doko.

 

Hina/P.hr