MOL s većom dobiti od očekivane najavio ulaganje u Rijeku

21. veljače 2020.

Foto: MOL Grupa

MOL grupa ostvarila je 2,44 milijarde dolara dobiti i najavila početak izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim će se ta rafinerija vratiti u pozitivno poslovanje.

MOL grupa objavila je svoje financijske rezultate za 2019., prema kojima su, kako kažu, unatoč vrlo izazovnom i volatilnom vanjskom okruženju na kraju godine, u četvrtom tromjesečju ostvarili čistu CCS EBITDA-u od 598 milijuna dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula razinu od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate. Pojednostavnjeni slobodni novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. zbog činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 milijuna dolara.         

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanje i proizvodnja povećala se sekvencijalno u četvrtom tromjesečju, dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen iznoseći 111 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd), što je nešto više od očekivanog rezultata. Zbog nižih cijena nafte i plina ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 posto nižu EBITDA-u u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018. Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL grupe, zabilježivši snažan pojednostavnjeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019. godini.

U sklopu djelatnosti Istraživanje i proizvodnja u 2020. grupa ima dva cilja: uspješno finalizirati akviziciju i integrirati polje ACG-a čime će se proizvodnja povećati za oko 20.000 barela dnevno te istodobno nastaviti maksimizirati vrijednost i generiranje novčanog toka iz postojeće imovine putem učinkovitog poslovanja.       

Djelatnost Rafinerije i marketing u 2019. zabilježila je 13 posto nižu čistu CCS EBITDA-u od 866 milijuna dolara. U četvrtom je tromjesečju čista CCS EBITDA iznosila 191 milijun dolara, što je 21 posto niže u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine zbog nižih rafinerijskih i petrokemijskih marži na kraju prošle godine, međutim, rafinerijske marže počele su se oporavljati tijekom siječnja i veljače 2020. Rast potražnje za motornim gorivima u regiji ostao je veoma snažan tijekom 2019. te je iznosio 3,4 posto što je podržalo rezultat djelatnosti Rafinerije i marketing.  

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u sklopu planiranog proračuna; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 posto.         

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se Inina djelatnost Rafinerije i marketing namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čije se puštanje u rad očekuje u 2023. godini.     

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti povećala se za 30 posto iskazano u lokalnoj valuti (24 posto u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti. U ovoj je djelatnosti ostvareno nekoliko važnih postignuća, uključujući to što je generiranje marže u segmentu negoriva dosegnulo 30 posto ukupne marže do kraja godine. Nastavljeno je ubrzano širenje koncepta negoriva te se broj moderniziranih maloprodajnih lokacija koje imaju Fresh Corner povećao sa 687, koliko ih je bilo prije godinu dana, na 877.    

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 posto više nego prije godinu dana, zahvaljujući značajnom povećanju potražnje za kapacitetom zbog nesigurnosti glede dogovora između Rusije i Ukrajine o transportu plina. Operativni troškovi smanjili su se za više od deset posto kao rezultat pada vlastite potrošnje plina i gubitaka u mreži, kao i cijene prirodnog plina.           
   
"Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvećanu očekivanu EBITDA-u unatoč slabijem vanjskom okruženju", komentirao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi. Unatoč rastućim globalnim nesigurnostima, kaže da na 2020. gledaju s optimizmom. Uz pomoć nove imovine, Hernádi očekuje da će EBITDA Grupe narasti na oko 2,5 milijardi dolara, na temelju srednjoročnoga temeljnog makrookvira s cijenom Brent nafte od oko 60 dolara po barelu i uz pretpostavljena konzervativnija očekivanja u petrokemijskom sektoru. 

P.hr/K.S.