Možda je baš sada vrijeme da budemo hrabriji i pametniji

28. rujna 2020.

Foto: HGK

Konferencija Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove održana je danas u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostave Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj konferencije bio je promovirati važnost suradnje poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti te istaknuti važnost rada na dugoročno održivome nacionalnom inovacijskom sustavu.

"Imali smo situaciju da gospodarstvo nije pretjerano ulagalo u istraživanje i razvoj te nije bilo poveznice sa znanstvenom zajednicom. Ni državi nije bilo lako balansirati između te dvije strane. Sama činjenica da danas imamo tematska inovacijska vijeća govori dovoljno o tome da smo uspjeli okupiti sve dionike i ljude koji mogu unaprjeđivati inovacijski sustav i ostvariti naše ciljeve", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Tomislav Radoš

Tomislav Radoš / Foto: HGK

Inovacije ključne za konkurentnost i održivi razvoj

"Inovacije su neophodne za konkurentnost na globalnom tržištu i održivi razvoj. Danas više nego ikad svjedočimo brzim promjenama. Iziskuju prilagodbe i nove načine funkcioniranja i poslovanja. Pandemija nas je preko noći prisilila na promjenu i pokazala koliko je važna suradnja sa znanstveno-istraživačkim sektorom", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja i supredsjedatelj Nacionalnoga inovacijskog vijeća Tomislav Ćorić osvrnuvši se i na važnost inovacija u kontekstu zelene tranzicije za Hrvatsku te naglasivši da je nužno osigurati poslovnom sektoru poticajno okruženje za istraživanje i razvoj te stalno educirati.

"U inovacijskom sustavu u posljednje vrijeme bilježimo velike uspjehe, imamo ih nekoliko. Poruka koju moramo povući iz toga je da se može. Funkcioniranje inovacijskog sustava je put. Ne možete se probuditi jednoga jutra i uspostaviti ga. Ni zemlje s razvijenim sustavom poput Izraela i Finske nisu ga uspostavile preko noći", rekao je ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković" dr. sc. David Matthew Smith naglasivši da je možda sad vrijeme da budemo hrabriji i pametniji.

Jedan od rezultata Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi jest i osnivanje tematskih inovacijskih vijeća (TIV) koja su uspostavljena za svako od pet tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije (Zdravlje i kvaliteta života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost, Hrana i bioekonomija). Svaki se TIV, u pravilu, sastoji od predstavnika poslovnog sektora (70 posto), predstavnika znanstveno-istraživačke zajednice koji djeluju u području relevantnom za pojedini TIV (20 posto) te predstavnika tijela javne vlasti (10 posto).
Tako je u sklopu konferencije održan i panel s predstavnicima TIV-ova, koji je moderirala državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Tematskoga inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života, važnost osnove za inovaciju ilustrirao je na primjeru Imunološkog zavoda, čija je golema tradicija mogla jamčiti da bismo sada bili među onima kojima razvijaju cjepiva. "Tu, nažalost, nismo mogli participirati", kazao je Primorac.

Energetika i okolišne tehnologije prilika su za iskorak

Doc. dr. sc. Ernest Vlačić, predsjednik Tematskoga inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš, kazao je da su energetika i okolišne tehnologije prilika Hrvatske za iskorak.

"S jedne strane razvija se nacionalna infrastruktura, a s druge strane možete pronaći subjekte koji će tu zadovoljiti svoje potrebe. Ključna je uloga javnog sektora, uz EU poticaje koji nam se stavljaju na raspolaganje, da se hrvatsko gospodarstvo uključi i provedbeno i inovacijski", rekao je Vlačić.

"Hrana je vrlo dinamično i interdisciplinarno područje. Ključni je pokretač inovacijskih ciklusa posljednjih godina zdravlje. Za nas je to prilika. Ne možemo biti konkurentni u proizvodima niske dodane vrijednosti. Moramo trčati za posebnošću koja dolazi iz naše sprege sa znanošću", komentirala je dr. sc. Jasmina Ranilović, predsjednica Tematskoga inovacijskog vijeća za hranu i bioekonomiju, direktorica istraživanja i razvoja u Podravci.

Jasmina Ranilović

Dr. sc Jasmina Ranilović / Foto: HGK

Petar Milas, zamjenik predsjednice Tematskoga inovacijskog vijeća za promet i mobilnost i direktor poslovnih informacija Altproa, osvrnuo se na ulogu koju je imao logistički sustav tijekom pandemije i utjecaj na gospodarstvo. "U našem slučaju nismo mogli isporučiti nijedan komad opreme u trećem i četvrtome mjesecu, a niti naručiti. Vidjeli smo i nedostatke i mogućnosti za napredak", rekao je Milas istaknuvši i tvrtku Gideon Brothers kao primjer inovativnosti u sklopu ovoga TIV-a, koja radi na automatizaciji i umjetnoj inteligenciji u prometu.

"Postoji kontinuitet podrške razvoju ovoga tematskog inovacijskog vijeća. Što se tiče sigurnosti, Hrvatska već jest svojevrsni inovator. Po tome što smo odredili sigurnost kao strateški prioritet, inovativni smo na razini EU-a", rekao je Goran Basarac iz Tematskoga inovacijskog vijeća za sigurnost i izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu projekata Šestan - Busch, uz napomenu da je snaga obrambene industrije u snažnoj orijentiranosti na izvoz te da to treba nastaviti poticati.

 

P.hr/I.B.