Možemo li produžiti sezonu kroz zdravstveni turizam?

14. svibnja 2019.

Tajna životne ravnoteže za ispunjenje kvalitetnog života jest izazov za kojim svi težimo i to je glavna bila tema kongresa European SPAS Association - ESPA koji je po prvi puta održan u Hrvatskoj. Skup je održan u Termama Tuhelj, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore i partnerstvo Hrvatske turističke zajednice. Na skupu su se okupli predstavnici 21 europske zemlje, a tijekom kongresa dodjeljene su ESPA Innovation Awards za inovativnost pružatelja medicinskog wellnessa i spa hotela, kao vrlo bitne reference u zdravstvenom turizmu. 

Ako usporedimo podatke o dnevnoj potrošnji turista u Hrvatskoj, oni u wellness i zdravstvenom turizmu troše 149 eura, dok u medicinskom turizmu čak 292 eura što je gotovo četverostruko više nego prosječni turist u Hrvatskoj, koji dnevno troši 79 eura. Za konkurentnost našega zdravstvenog turizma potrebno je dodatno ulagati u marketing, i to posebno prema ciljanim tržištima, a jednako tako potrebne su investicije u nove kapacitete i obnovu postojećih.

Na kongresu se govorllo o novim trendovima i inovacijama na polju zdravstvenog turizma, uz predstavljanje najboljih praksi i novih tržišnih niša u lječilišnom, spa i wellness turizmu. Sudionici su mogli saznati i kako kreirati ponude za putnike s tržišta izvan Europske unije, s fokusom na Rusiju, Kanadu i Sjedinjene Američke Države te Kinu. Kongres se održava pod sloganom Secrets of life balance – a life full of wellbeing jer se uz stručne teme uključuju i edukacije o tome kako kroz prehranu, opuštanje i uživanje u hobijima možemo prevenirati zdravstvene probleme.

Krešimir Sočković